Home

Achtergrond 5 reacties

Dierenartsen zitten met dilemma

Dierenartsen zitten met een "duivels dilemma''.

Veel artsen hebben ethische bezwaren tegen het afmaken van geiten en schapen om de Q-koorts te bestrijden. "Velen hebben in het verleden al iets vergelijkbaars meegemaakt met de varkenspest en mond-en-klauwzeer. Wij vinden dat hier begrip voor moet zijn'', zei bestuursvoorzitter Ludo Hellebrekers van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde.

Volgens de beroepsorganisatie realiseren dierenartsen zich dat het ruimen van dieren onvermijdelijk is. Dat neemt niet weg dat velen hiermee vreselijke problemen hebben. Zelfstandige dierenartsen kunnen volgens hem makkelijker zelf beslissen of zij wel of niet beesten willen laten inslapen, bij artsen in dienst van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ligt dit complexer. "Wij hopen dat er aandacht en respect is voor deze morele nood en dat hier zorgvuldig mee wordt omgegaan.''

Een groot aantal is al jaren betrokken bij de bedrijven waar Q-koorts is opgedoken. "Hun werk was om de gezondheid van de geiten te ondersteunen en te bevorderen. Nu worden zij gedwongen om de dieren af te maken'', aldus Hellebrekers. Volgens hem willen ook veel artsen de veehouders niet in de steek laten. Zij hebben aangegeven de ruiming zelf te willen doen. De voorzitter: "De geiten worden sowieso geruimd.''

De dodelijke injectie die de geiten krijgen, is effectief, zei hij. "Ook het ongeboren lam wordt op een verantwoorde wijze gedood.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boeren

  Bij mijn veestapel zijn de gezonde dieren zwanger en de niet zwanger te krijgen dieren zijn ergens op de een of andere manier ziek. Dus nu worden de gezonde dieren gedood en de zieke dieren mag de boer mee verder, totdat ook de boer het loodje legt. Of, en daar heb ik zo mijn twijfels over, komt de overheid met een goede schaderegeling?????? P.S. welke boer kan met zieke dieren de kost verdienen???

 • no-profile-image

  Bart

  Het is ook een duivels plan om gezonde drachtige dieren te dode. Dat kan ook alleen maar uit de koker van het CDA komen. Al onze zonden worden toch wel vergeven dus kunnen we raak leven en duivels handelen. Niks aan het handje; het komt allemaal goed denken vooral (orthodox-christelijke partijen). Rentmeesterschap? Nee; wij staan boven het dier en kunnen ermee doen wat we willen en doen dat ook tot in uiterste consequentie. Doorgeredeneerd staan ze ook boven iedereen die minder verdienen en doen met de onderliggende groepen ook war ze willen. Dat zien we herhaald. Mogen dierenartsen weigeren met een beroep op gewetensbezwaar? Weiger dan ook! Beantwoord beestachtig beleid niet met schandelijke navolging.

 • no-profile-image

  Evert

  Rug recht houden en niet meewerken.
  Drachtige dieren doden is etisch onverantwoord. Een fokverbod is beter op zijn plaats.

 • no-profile-image

  Louisa

  Dierenartsen behoren dieren beter te maken DAT is hun taak. Ze zeiden toch dat ze geen gezonde dieren zouden doden? Waar blijft die mening nu plotseling? Hoeveel worden ze betaald voor de "ruiming" is nu zo ineens mijn gedachte...?

 • no-profile-image

  A Dekkers

  Ik zie graag dieren,gun iedereen zijn kostwinning met vee e.d,maar dit mag nooit ten koste gaan van de volksgezondheid. Door eerder en sneller te ruimen was er veel leed bespaard gebleven!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.