Home

Achtergrond 16 reacties

Dierenartsen tegen ruimen drachtige geiten

Dierenartsen zijn tegen het ruimen van alle drachtige geiten op met Q-koorts besmette bedrijven om de verspreiding van Q-koorts onder mensen in te perken.

Dat heeft de beroepsorganisatie voor dierenartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), vandaag laten weten. "De maatregel leidt tot het doden van tienduizenden drachtige geiten waarvan een groot deel onbesmet is'', aldus de organsiatie. De KNMvD pleit voor maatregelen die proportioneel zijn en roept daarom de ministers van VWS en LNV op om ook een ethische afweging te maken als het gaat om het doden van dieren bij het bestrijden van de Q-koorts.

De KNMvD reageert hiermee op een advies van experts om voor 2010 alle drachtige schapen en geiten op besmette bedrijven te ruimen. De groep ziet dat als een snelle, eenmalige maatregel om abortussen bij de dieren te voorkomen. De bacterie Q-koorts komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen, verspreidt zich door de lucht en maakte dit jaar al meer dan tweeduizend Nederlanders ziek. Vijf mensen overleden.

Volgens de beroepsorganisatie zijn dierenartsen zeer te spreken zijn over de voorgestelde aanpak waarbij zowel dierenartsen als artsen betrokken zijn. Maar niet alle voorgestelde maatregelen krijgen bijval. Volgens voorzitter Ludo Hellebrekers moet de ethische afweging gemaakt worden of het doden van gezonde dieren gerechtvaardigd is gezien de risico's voor de volksgezondheid. "Helaas ontbreekt deze afweging in het advies.''

De KNMvD vindt dat de dieren alleen gedood mogen worden als het belang van de mens direct in het gedrang is of als het doden in het direct belang van het dier is, bijvoorbeeld wanneer een dier ernstig of uitzichtloos lijdt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Een dierenliefhebber

  Geen eèn dierenarts wil gezonde dieren doden. Logisch,want het kunnen allemaal potentiële klanten voor hem/haar worden. Ook als je met een ziek huisdier naar een dierenarts gaat,wil die ellelang door gaan met behandelen,want dat is z`n broodwinning.
  Boeren willen niet ruimen omdat het treft in hun portemonee.
  Het publiek vind alles zielig en/of niet `horen`,terwijl ze wel gebruik maken van de producten van boeren.

 • no-profile-image

  pieter

  wie kan dit nu stellen. Hebben alle practiserende dierenartsen hierover gestemd? Hoeveel procent is er dan tegen en hoeveel procent is er voor en hoeveel procent heeft een veel genuanceerde antwoord??

 • no-profile-image

  Louisa

  Ga naar de site van de opperruimer Waalkens <> en geef uw kritiek over het ruimen van de geitjes want deze vreselijke man Waalkens wil net als toen met de mkz, al die geitjes ruimen!! Ongelooflijk dat hij ooit dierenbeschermer van t jaar is geweest! Ze moeten weten dat hiervoor geen draagvlak vanuit de samenleving is!

 • no-profile-image

  Een dierenliefhebber

  Ach,wat een selectieve verontwaardiging weer!
  Er worden elke dag duizenden jong gezonde dieren geslacht voor ons stukje vlees.
  Voor de dieren maakt het geen donder uit wanneer en waarom het gedood wordt. (als het welzijn maar acceptabel is/is geweest) Wij mensen maken er weer een probleem van!
  Bij dierziekten die ook zoönosen zijn moet gewoon in het belang van de mens gehandeld worden.
  *gaat nu lekker eten met een stukje kip,mazzel!*

 • no-profile-image

  johan

  welke dierenartsen kunnen nu nog de emotioneel zware taak op zich nemen drachtige niet besmette geiten te ruimen of kunnen deze gewoon geslacht worden?

 • no-profile-image

  timo

  johan, die worden nu gezocht. Als die in Nederland niet gevonden worden, worden er Belgische dierenartsen ingevlogen. Of slachten een optie is, weet ik niet.

 • no-profile-image

  H.Grooten

  "Dat nooit meer" was de wanhoopskreet na het massaal ruimen van dieren. Weliswaar na uitbraak van ziekten die geen direct gevaar opleverden voor mensen, maar nu ook niet nodig nu blijkt dat vaccinatie succesvol is.

 • no-profile-image

  pieter

  nou,meneer Dier uit Dieren. uw vraag luidt"wat maakt dat nu uit?. De betrouwbaarheid van een verenigingsbestuur die dingen roept die onjuist zijn komt de betrouwbaarheid niet ten goede. Als je beweert dat "dierenartsen ergens op tegen zijn" is dat zeer gewaagd, zeker wanneer dierenartsen dat niet onderzocht is. Je kunt hooguit zeggen dat het bestuur ergens op tegen is.

 • no-profile-image

  hendrik bloemsema

  Raar hoor, maar morgen moet dat doodmaken van gezonde drachtige geiten gaan beginnen en er heerst een doodse stilte over deze materie. Onze Nederlandse dierenartsen hebben kennelijk veel méér beroepsethiek dan hun Belgische collega's. Maar als het waar is dat Verburg bij massale weigering door Nederlandse artsen de belgen te hulp zal roepen dan moet hier de pleuris uitbreken. De naam CDA zal in ieder geval voor altijd een inherent onbetrouwbaar etterend kankergezwel in onze maaatschappij blijven. Normen en Waarden? Een grof schandaal!

 • no-profile-image

  Louisa

  Goedzo! Ruimen is ONETHISCH! Dierenartsen mogen dat al helemaal niet als hun taak hebben want ze zijn dierenarts geworden om dieren beter te maken! Ruimen is geen optie om een bacterie te doden, belachelijk gewoon, de gedachte alleen al!
  Ruimen van dieren is een achterlijke en barbaarse methode om mensen gerust te stellen (want meer dan gerust stellen is het niet, het heeft niks maar dan ook helemaal niks, met ziektebestrijding te maken!
  Lang leve de geitjes!
  Groet, Louisa

 • no-profile-image

  jacky

  nou nou Pieter, je hebt natuurlijk gelijk. Maar zo'n bestuur wordt geacht proactief in te spelen op zaken die spelen en daar hun mening over te geven. Dat is goed. Neem nu bijvoorbeeld de uitspraak van die dierenarts uit Volker. Correct, een mening van een man of vrouw die weet waar het om gaat. Privacy is overigens ook een hot item. Allerlei belangen gaan nu door elkaar spelen. Dan moeten de ministers Verburg en Klink het hoofd koel houden en stappen nemen die goed onderbouwd zijn. Ik heb daar wel alle vertrouwen in.

 • no-profile-image

  leo

  Er is aangetoond dat enkele malen enten voldoende effect heeft. Laten we eerst alle geiten in nederland verplicht enten, te beginnen in brabant .

 • no-profile-image

  dini

  Ook veel burgers zijn tegen ruimen

 • no-profile-image

  dier

  Ik vind de stelling van de dierenartsen de enige juiste. Lees maar eens goed na. De ministers hebben zich hiermee ingedekt tegen alle mogelijke uitkomsten.

 • no-profile-image

  dier

  Pieter, wat maakt dat nou uit? Enten is afdoende zeggen ze, dus is ruimen niet nodig. Gewoon enten dus. Dierenartsen weten hoe het is. En wat te denken van de burgers ? Die zien de boer weer als barbaar.

 • no-profile-image

  r.veenstra

  Dierenartsen weten waarover ze het hebben.Veel andere soorten dieren dragen de bacterie ook ,niet alleen perse geiten.Je kunt er reeds 10 jaar ervoor mee in aanraking zijn geweest voor je er last van krijgt.Hoeveel mensen zijn er besmet op 16 miljoen? en hoeveel overleden 11.Bij gewone griep sterven ieder jaar honderden mensen.Op een ander bericht op deze site staat een meneer met het idee voor het opruimen van de bacterie.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.