Home

Achtergrond

Denk buiten gebaande paden

Tien mensen, niet van boerenafkomst, over hoe ze boeren. zes lessen voor iedereen.

Je zou het bijna vergeten, kijkend naar lage prijzen, knellende regelgeving, onevenredige marge-verdeling en meer ellende. Maar boeren is een fantastisch vak. Ook vandaag de dag beginnen er mensen met een boerenbedrijf. Sterker nog, het zou zo maar kunnen dat daar mensen tussen zitten die niet van boerenafkomst zijn. En dat is nog lastiger dan een bedrijf starten toch al is, omdat ze niet via bijvoorbeeld een maatschap langzaam in het bedrijf kunnen groeien.

Het openingsverhaal van Boerderij, deze week, laat tien niet-boeren aan het woord die allemaal een bedrijf zijn begonnen. Het is geweldig om te lezen met wat voor doorzettingsvermogen en inventiviteit deze mensen te werk gaan. Uit de tien afzonderlijke verhalen zijn zes lessen voor starters (boerenafkomst of niet) te trekken:
- Zet het bedrijf op zoals jíj het wilt.
- Stap er blanco in, gooi vooroordelen overboord.
- Bouw het bedrijf stapsgewijs op.
- Gebruik de ervaring uit een ‘vorig leven’.
- Ga er van uit dat de resultaten in het begin tegenvallen.
- Denk buiten gebaande paden.

Die laatste les komt van een melkveehouder wiens verhaal enorm tot de verbeelding spreekt. Als student leende hij maximaal bij de Informatie Beheer Groep om maar koeien te kunnen kopen. Het sluit naadloos aan bij zijn bedrijfsfilosofie, waarover hij zelf zegt: „Als je het net zo doet als iedereen, verdien je als starter nooit wat.’’

Het draait dus om creativiteit, en daar barst het van bij deze starters van niet-boerenafkomst. Wat te denken van een jonge varkenshouder die geld heeft geleend bij de vorige eigenaar van het bedrijf dat hij kocht. Of die technisch-commercieel medewerker die zijn huis gaat verkopen, dan gaat huren, om met het vrijkomende kapitaal een bedrijf te starten. Met denken en doen buiten gebaande paden kom je ver, heel ver.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.