Home

Achtergrond

Denen richten wereldwijd centrum tegen bacteriën op

De Deense technische universiteit DTU geeft de aanzet voor de oprichting van een internationaal epidemiologisch centrum voor een snelle identificering van antibiotica-resistentie bij voedselbacteriën.

Daartoe werkt de universiteit samen met internationale partners, waaronder de wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Voorbeelden van dergelijke voedselbacteriën zijn salmonella, stafylokokken en E.coli. De bedoeling is dat het op enige termijn mogelijk zal zijn om de aard van de bacteriën meteen vast te kunnen stellen. Momenteel vergt dit minstens een week.

Het nieuwe epidemiologische DTU-centrum gaat bovendien op wereldschaal aan het werk. Dit doet ze door als verzamelpunt te fungeren voor de informatie in kwestie van laboratoria over de hele wereld. Bij de identificatie van de bacteriën zal de DTU gebruik maken van DNA-analyses. Het Centrum voor Moleculaire Epidemiologie krijgt voor de oprichting behalve van de nationale overheid en de WHO ook onder meer geld van het Amerikaanse Center for Disease Control en Prevention (CDC), het Amerikaanse ministerie van defensie en bedrijven als Danisco en Novozymes.

De informatie van het Deense centrum over de ziektekiemen en hun verspreiding etc. komt openbaar online beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.