Home

Achtergrond 4 reacties

Denen onderzoeken nieuw kraamhok

Het Deense praktijkonderzoekscentrum in Foulum onderzoekt in samenwerking met de Deense varkenshouderijorganisatie Dansk Svineproducenter een nieuw type kraamhok.

Uitgangspunt daarbij is dat de kraamzeug los loopt. De Denen verwachten dat dat in de toekomst een nieuwe welzijnseis kan worden. Vakblad Varkens maakt melding van de eerste resultaten van dit onderzoek.

Een kraamhok waarin de zeugen los staan moet beschikken over een onderkruip voor de biggen, zodat deze warm kunnen blijven. De wanden van het hok moeten dicht zijn, omdat de zeugen het liefst tegen een dichte wand aanliggen. Om doodliggen te voorkomen adviseren de Deense onderzoekers een schuine wand met opening aan de onderzijde, zodat de biggen kunnen vluchten.

De afmetingen van het hok moeten zodanig zijn dat zeugen kunnen draaien in het hok en er een mestplaats kunnen creëren. Dat betekent dat het hok 1,9 tot 2 meter breed moet zijn. Inclusief een biggennest en een mestplaats komen de Denen uit op een oppervlakte van 6,2 vierkante meter.

De onderzoekers boeken tot nu toe redelijke resultaten. Wel is de uitval van biggen ongeveer één big hoger. Vaak gaat het goed en dan zijn er enkele dieren die veel biggen van hun toom kwijt raken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  hebben die consumenten ook gezegd wat er eventueel meer voor willen betalen of moeten we alles voor niks doen in dat geval mag jij bij mij komen werken ik leg de zeugen in het kraamhok vrij en jij komt bij mij voor niks werken is misschien beter voor het varken

 • no-profile-image

  ?

  Innovatie om iets nieuws te proberen is nooit weg. Vroeger was alles zeker beter?
  Consument hoort ook meer te betalen voor welvaartverbetering alleen daar ben ik het met jou eens,dat gebeurd te WEINIG.

 • no-profile-image

  ?

  Als dit nu beter is voor het varken? Kan met het tenminste weer aan de mensen als dierwelzijn verbetering verkopen, Denen doen het heus niet zomaar.

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  moet men vooral onderzoeken nog even dan liggen de zeugen bij ons inde woonkamer met televisie uiteraard en waar zitten wij dan?

Of registreer je om te kunnen reageren.