Home

Achtergrond

Denemarken houdt vast aan afschaffing subsidies

Denemarken houdt vast aan de afschaffing van de landbouwsubsidies per 2025. Dat zegt landbouwminister Eva Kjer Hansen.

Zij kan voor dat standpunt op de steun rekenen van een parlementaire meerderheid.Hansen ventileert haar standpunt tegen de achtergrond van het initiatief van haar Franse collega Bruno le Maire om samen met 21 andere EU-landen in gesprek te gaan over een handhaving van de subsidiëring. Ondermeer Nederland, maar ook Denemarken zijn voor dat overleg niet uitgenodigd, evenmin als Zweden, Groot-Brittannië en Malta.

De landbouwsector in Denemarken is niet gelukkig met het standpunt van de bewindsvrouw. Landbrug & Fødevarer (LF) meent dat zij zich te star opstelt, waardoor Denemarken invloed dreigt te verliezen op de discussie over de toekomst van het Europese landbouwbeleid.

LF is het met haar eens dat de subsidies moeten worden afgeschaft, hoewel de Deense agrarische sector daarvan op dit moment sterk afhankelijk is. Uit cijfers uit Brussel blijkt dat 62 procent van het brutofactorinkomen (omzet minus kosten grond- en hulpstoffen) van 2008 in de Deense landbouw is gebaseerd op de financiële steun van de EU. Corr

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.