Home

Achtergrond

Demente oudere beter uit op zorgboerderij

Dementerende ouderen zijn wat hun lichamelijke conditie betreft beter uit op een zorgboerderij dan in de reguliere dagbehandeling.

De boerderijen zijn vooral beter in staat om de voedsel- en vochtiname van de ouderen te stimuleren. En dat is belangrijk, vindt onderzoekster Simone de Bruin, omdat dementerenden vaak kampen met uitdroging, gewichtsverlies en ondervoeding.

De Bruin verrichtte aan de Wageningen Universiteit promotieonderzoek naar de vraag of zorgboerderijen meerwaarde hebben voor de gezondheid van dementerende ouderen in vergelijking met reguliere instellingen. Het aantal zorgboerderijen is de laatste tien jaar sterk gegroeid, van 75 stuks in 1998 tot 944 vorig jaar. Op zorgboederijen kunnen demente ouderen allerlei activiteiten ondernemen, zoals tuinieren, dieren verzorgen en koken.

Volgens de Bruin zijn de boerderijen niet effectiever dan de reguliere zorg als het gaat om geestelijk functioneren, emotioneel welbevinden en het voorkomen van gedragsproblemen. Wel viel het haar op dat de zorgboerderijen meer mannelijke patiënten hebben dan gewone zorginstellingen waar juist meer vrouwen zijn. Veel van de mannen hebben thuis nog een partner die met de dagverzorging op de boerderij wordt ontlast.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.