Home

Achtergrond 3 reacties

'Dekverbod voor geiten in 2008 niet overwogen'

Een dekverbod voor geiten is in 2008 niet als zodanig overwogen.

Dat zegt plaatsvervangend chief veterinary officer (CVO) Christianne Bruschke van het ministerie van LNV in een interview in het Agrarisch Dagblad.

Volgens Bruschke waren alle betrokkenen bij het Q-koortsbeleid, dus niet alleen van het ministerie maar ook van regionale overheden, GGD, LTO en uit de wetenschap, verrast door de enorme toename van het aantal Q-koortspatiënten in 2009.

Wat de effecten van een dekverbod zouden zijn geweest, is moeilijk vast te stellen, zegt Bruschke."We hebben steeds gehandeld op basis van bekende informatie. Wellicht dat we achteraf beter een andere afweging hadden kunnen maken, maar dat is met de kennis van nu."

Het deskundigenoverleg Q-koorts noemt in zijn advies van begin december een dekverbod (op positieve bedrijven) zeer effectief.
Volgens cijfers van het RIVM meldden zich in 2007 in Nederland 193 patiënten met Q-koorts. Een jaar later waren dat er 973, in 2009 ruim 2300.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Griet

  Ondanks dat de PvdD opriep tot de maatregel om vanwege de q-koorts de geiten en schapen niet te dekken is deze maatregel niet door deskundigen overwogen. Wie zijn die "deskundigen"? Ze verdienen de naam "deskundig" niet. Waren ze vooral deskundig in het braaf zeggen wat de minister economisch goed uitkwam? Het blijft de meest stomme streek die ooit is begaan. De minister die naar deze "braafste en domste jongetjes van de klas" luisterde moet aftreden en omgekeerd, deze sukkels horen ook niet op die posten thuis. Dit straat je is niet schoon te poetsen met een zielig verhaaltje. De PvdD heeft bewezen dat ze hadden kunnen weten wat er stond te gebeuren. Ze wilden er willens en wetens niet aan. Ze zijn schuldig aan de massa doding van gezonde, drachtige dieren, iets wat in een beschaving niet mag gebeuren. Ze blijven schuldig aan dit verwerpelijk moreel verval. Dwazen.

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  Dat de deskundigen dat in 2008 (!) niet overwogen is nog voorstelbaar. Maar dat ze pas eind 2009 (!!) het een zinvolle maatregel vonden is volslagen onbegrijpelijk, gezien de snelle toename van ziektegevallen in 2009.
  In juli werd nog door de CdK van Brabant een brandbrief naar Klink/Verburg gestuurd. Nog vóór de dekperiode 2009 diende de Partij van de Dieren (zijn die dan deskundiger ??) een motie in voor een fokverbod. De Kamer stemde hem af. En maanden later (mmanden te laat) komen diezelfde "deskundigen" tot de conclusie dat een fokverbod heel effectief kan zijn !
  Om in één adem door te concluderen dat het ook heel effectief is om op besmette bedrijven alle zwangere dieren (gezond, gevaccineerd, het maakt niet uit) maar te ruimen !

  Ze zouden in elk geval geruimd moeten worden uit al die commissies waar ze in zitten. Het hele verhaal zou voor de gedupeerde geitenhouders meer dan voldoende grond moeten zijn al hun schade bij de Staat der Nederlanden te claimen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel, Wel, Verrast ????
  Christianne Bruschke, je liegt dat je barst.
  En dan zeggen met de kennis van nu hadden we andere keuzes gemaakt.
  Ok, vertel in detail wat die andere kennis dan is?????
  Je leugenachtige LNV is verantwoordelijk voor de dood van gezonde zwangere dieren. En het was je taak om dat te voorkomen, snap je? Je werk, je taak, crisis management, risico inschatten, die dingen hadden jullie goed moeten doen.
  En als je dat al niet goed kunt doen, wat kun je dan wel???
  En dan op 1 dag te beslissen voor het ruimen van hele vee-stapels aan de hand van melktank-onderzoek. Vertel wat maakte het verschil om die beslissing te maken, en niet een dag eerder dan? Waarom?

Of registreer je om te kunnen reageren.