Home

Achtergrond

Deere & Company

John Deere, officieel Deere & Company genaamd, groeide van een eenmanszaak in 1837 uit tot een internationaal agglomeraat. In Nederland is het bedrijf vooral bekend van zijn agrarische mechanisatietak, daarnaast omvat Deere de bedrijfsonderdelen Constructie en Krediet (in de VS).

John Deere is wereldmarktleider in de landbouwmechanisatie. De in Europa verkochte trekkers worden voor het grootste deel gemaakt in het Duitse Mannheim. De meeste oogstmachines komen uit Zweibrücken, eveneens in Duitsland.

Deere richt zich op groei in opkomende markten als India en China. Het bedrijf gaat daarvoor joint ventures aan met lokale machinefabrikanten. Ook Rusland heeft voor Deere & Co potentie: het bedrijf bouwt daarom nu een productielocatie nabij Moskou.

In Nederland is Deere het meest verkochte trekkermerk, via importeur Louis Nagel. Volgens de laatste cijfers zakte de verkoop wel met 14 procent terug in de periode januari-september 2008, naar 774 stuks. Nummer twee New Holland won marktaandeel en verkocht in die periode 640 machines.

In 2009 is de mechanisatiemarkt flink gekrompen. Deere verwacht niet dat de markt voor trekkers en bouwmachines voor 2010 hersteld, stelt opman Allen. Deere biedt daarom sinds 2009 financieringen met lagere rentepercentages aan. Ook is de productie, onder meer in Mannheim beperkt, en zijn honderden ontslagen gevallen in een poging de winst overeind te houden.

Financieel

John Deere moest in 2009 afhaken bij de jacht naar steeds hogere winsten. Na een serie van vijf achtereenvolgende jaren met steeds hogere winsten, gaf 2009 een daling van de winst te zien. Die daalde van netto ruim 2 miljard dollar of 1,4 miljard euro naar 874 miljoen dollar, ofwel 658 miljoen euro (koers eind 2010). Dit kwam tot stand bij een eveneens lagere omzet. Die daalde naar bijna 20,7 miljard dollar (15,6 miljard euro).

Adres

Deere & Company
One John Deere Place
Moline
Illinois 61265
USA

Website

Deere & Company

Beurskoers Deere & Company

Volg de actuele ontwikkeling van John Deere op de beurs in New York.

Aanvullende informatie, fouten ontdekt of andere op- en aanmerkingen? Mail de redactie!

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.