Home

Achtergrond 6 reacties

Deense biggen IKBNV-waardig

IKBNV, het IKB-systeem van De Groene Belangenbehartiger (DGB), wil in Denemarken geboren biggen die in Nederland worden gemest onder voorwaarden IKB-waardig verklaren.

IKB-Varken is nog niet zover, maar meldt er zeer kritisch naar te kijken. Volgens de geldende IKB-regels konden de Deense biggen die de laatste maanden op vrij grote schaal zijn geïmporteerd niet IKB-waardig worden verklaard. Daardoor moeten de dieren worden geëxporteerd naar in hoofdzaak Duitse slachterijen. In Nederland geldt de voorwaarde dat IKB-waardige varkens in Nederland geboren moeten zijn.

Het college van deskundigen van IKBNV heeft een vergelijking gemaakt tussen het Deense kwaliteitssysteem QSG en het Nederlandse IKBNV. Volgens Mark Logtenberg, voorzitter van het bestuur van IKBNV, is de uitkomst van het onderzoek dat beide systemen in grote lijnen hetzelfde zijn. Logtenberg: "Er zijn wel wat verschillen, maar die hebben vooral te maken met wettelijke verschillen tussen Nederland en Denemarken en niet met het kwaliteitssysteem." De IKBNV-beheerders stellen nog wel een kruistabel op met een vergelijking van beide systemen.

Freddy van der Sar, secretaris van het Centraal College van Deskundigen van IKB-Varken, meldt dat het probleem van de Deense varkens volop de aandacht heeft van het College. Ook zij hebben gekeken naar het Deense kwaliteitssysteem. "Het gaat ons om de accreditatie van beide systemen. De wettelijke voorwaarden die worden gehanteerd bij die accreditatie moeten vergelijkbaar zijn. Dat moeten we ook kunnen aantonen bij de Nederlandse Raad voor Accreditatie. Onze accreditatie is ons belangrijkste bezit. Daarom kijken we er zeer kritisch naar."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  happy

  Nee maar vion is ook hypocriet. Wel schreeuewen dat alle boeren ikb moeten hebben maar zelf er niet aan houden.

 • no-profile-image

  weg met

  precies het verschil tussem NVV em LTO. NVV gewoon praktisch vlot en goed voor de varkenshouder. LTO loopt gewoon weer, zoals gewoonlijk, ver achter en kijkt de kunst af bij de NVV.

 • no-profile-image

  henk

  zijn de varkens die vion in het buitenland
  koopt en in nederland slacht ook ikb

 • no-profile-image

  Happy

  En dan totaal overgeleverd zijn aan lto en vion ?? DAT NOOIT !!!!!!!

 • no-profile-image

  Burke

  Dat heb ik u niet proberen te zeggen.
  IKBNV kan gewoon aanblijven, er dient alleen een ander bestuur te komen wat volledig onder de verantwoording staat van de NVV. Logtenberg eruit en het probleem is opgelost.

 • no-profile-image

  Burke

  Met Mark Logtenberg aan het roer is alles mogelijk, zolang het maar in zijn eigen voordeel is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Hij bepaalt war er moet gebeuren binnen het bestuur van IKBNV, weg met die bestuurder.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.