Home

Achtergrond

Danone

Danone is het grootste zuivelbedrijf ter wereld en ook een grootmacht op het gebied van mineraalwater, babyvoeding en medische voeding.

Danone is van oorsprong Spaans: Isaac Carasso begint daar in 1919 met de productie van melkproducten op basis van yoghurtfermenten. Zoon Daniel (in 2009 overleden op 103-jarige leeftijd) verkast Danone uiteindelijk naar Frankrijk. Het bedrijf groeit sinds de oorlog continu, met name na de fusies met Gervais (1967) en in 1973 met BSN (voorheen glasfabrikant, overgestapt naar water en dranken) van Antoine Riboud. Diens zoon Franck is sinds 1996 topman van Danone.

Danone is niet alleen bekend onder de eigen naam, maar heeft een reeks merkproducten zoals Actimel, Activia, Vitalinea (zuivel), Evian, Volvic (water), Blédina, Nutricia, Milupa (babyvoeding). De laatste twee producten vallen onder Danone door de overname van het Nederlandse Numico (voorheen Nutricia) in 2007. Die aankoop legt Danone geen windeieren: de groep Babyvoeding is een van de sterkst groeiende bedrijfsonderdelen.

Zuivel is en blijft echter de belangrijkste tak. Danone produceert wereldwijd 3.2 miljoen ton zuivelproducten, de omzet van de zuiveldivisie is goed voor 60 procent van de totale omzet.

Danone mikt voor de middellange termijn op een verkoopgroei van minstens 5 procent. Dat is behoorlijk minder dan de 8 tot 10 procent waar het Franse zuivel-, flessenwater- en babyvoedingsconcern eerder van uitging. Danone verlaagde in 2009 de prijzen van veel producten om in crisistijd toch omzetgroei te realiseren.

Het bedrijf is zeer actief op de zich ster ontwikkelende Chinese en Russische markten en schuwt daarbij een blauw oog niet. Het bedrijf neemt een tegenslag voor lief en gaat vervolgens door, getuige het afstoten van het belang in Wahaha in China en het vervolgens zelf weer de martk op gaan en de verkoop van haar aandeel in het Russische Wimm Bill Donn en de aankoop van een nieuw belang in Unimilk.

Ook is het bedrijf zeer actief op het gebied van voedingsclaims en schuwt het daarbij een confrontatie met de Europese voedselautoriteit EFSA niet.

Financieel

Danone boekte in 2009 een omzet van bijna 15 miljard euro, iets minder dan in 2008. De nettowinst steeg echter sterk ten opzichte van vorig jaar en kwam uit op 2,3 miljard euro. Dat is een miljard euro meer dan in het jaar ervoor.

Adres

Danone
17 boulevard Haussmann
75 009 Parijs
Frankrijk

Website

Danone

Beurskoers Danone

Volg de actuele ontwikkeling van Danone op de beurs in Parijs.

Aanvullende informatie, fouten ontdekt of andere op- en aanmerkingen? Mail de redactie!

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.