Home

Achtergrond

Daghandel gft profiteert niet van kerstvraag

De daghandel in groente en fruit wist niet te profiteren van de extra kerstvraag.

Dat blijkt uit een rondgang. Een woordvoerder van veiling Zaltbommel noemt het mogelijk de slechtste kerstweek ooit. "De kerstweek levert altijd goede verwachtingen, maar er ontstond geen hosannastemming. Het was voor ons ook een rare week. We veilen op maandag en woensdag en woensdag is dan eigenlijk te laat voor kerst."

Veel afnemers dekten zich in door veel volumes van te voren vast te leggen. Zo gebeurde dat bij witlof en glasgroente. De daghandelsprijs stond daardoor onder druk. De veilingprijzen bij Zaltbommel bleven onder de maat tot wel vier dubbeltjes per kilo voor witlof. "Iedereen wilde toch gedekt zijn in de kerstweek, maar er is teveel bemiddeld."

De glasgroenteprijzen in de daghandel trekken nu aan na juist een lichte ontspanning in de afgelopen week. Er was door de onzekerheid over beschikbaarheid ook hier veel bemiddeld, meldt een woordvoerder van handelshuis Frankort. Kasaardbeitelers beleefden wel een mooie kerst. Klokprijzen op de veiling in Geldermalsen tikten voor de beste kwaliteit €  6,00 per pond aan. Andere kwaliteiten brachten meer dan €  5,50 op. Volgens een woordvoerder betreft het acht telers die nog aanvoeren, dus een handjevol telers profiteert.

Of registreer je om te kunnen reageren.