Home

Achtergrond

DNB: economische groei in 2010 en 2011

De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de Nederlandse economie volgend jaar met 0,7 procent groeit en in 2011 met 1,2 procent.

Dat blijkt uit nieuwe ramingen van de centrale bank. DNB is daarmee optimistischer geworden over de vooruitzichten. In juni werd nog gerekend op een krimp van de economie in 2010.

Het minder sombere beeld voor Nederland komt doordat de export aantrekt. Volgens DNB is het groeibeeld voor alle belangrijke Nederlandse handelspartners verbeterd. "Gedurende 2010 komt daar de particuliere consumptie bij en in 2011 volgen de bedrijfs- en woninginvesteringen.''

DNB stelt wel vast dat het herstel van de economie 'fragiel' zal zijn. Of het echt doorzet, is een grote onzekerheid in de ramingen, stelt de centrale bank. "De huidige opleving steunt in belangrijke mate op tijdelijke factoren, zoals stimulerende overheidsmaatregelen en monetaire impulsen.'' Bovendien is het sterke herstel van de wereldhandel deels een inhaalslag doordat de mondiale vraag in alle onzekerheden rond de financiële crisis ver was weggevallen, schrijven de DNB-economen.

De centrale bank verwacht dat de werkloosheid oploopt naar 6,5 procent in 2011. Deze stijging is minder sterk dan eerder werd voorzien. In juni voorspelde DNB nog een werkloosheid in 2011 van 8 à 9 procent. Bij deze voorspelling moet wel worden aangetekend dat de bank een andere definitie van werkloosheid hanteert dan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waardoor deze in de berekening van de bank standaard lager uitkomt dan bij het CBS.

De inflatie blijft de komende twee jaar onder 1 procent, mede door de dalende loongroei, zo is de verwachting.

De oplopende werkloosheid en gehavende private vermogens zullen de groei van de particuliere consumptie in veel landen afremmen in de komende jaren. Door de zwakke ontwikkeling van de Nederlandse bestedingen loopt ook de vraag naar krediet van bedrijven de komende twee jaar verder terug. DNB voorziet dan ook dat de zakelijke kredietgroei negatief kan worden. ,,Als het economisch herstel doorzet, kunnen aanbodfactoren de kredietgroei gaan afremmen'', aldus de centrale bank.

Voor dit jaar verwacht DNB dat de economie met 4 procent krimpt. In juni werd nog een krimp voorzien voor 2009 van 5,4 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.