Home

Achtergrond

Cramer: eerste dag overleg zorgwekkend

De eerste dag van overleg tussen ministers van Milieu is zondag in Kopenhagen zwaar verlopen.

Minister Jacqueline Cramer noemde het verloop van het overleg "zorgwekkend''. "Iedereen neemt nu stelling. Het begint met een harde confrontatie, waarna iedereen later weer bij elkaar komt''.

Circa 35 ministers namen deel aan het zogeheten Groenlandoverleg. De ministers van de belangrijkste landen zijn in dat overleg verenigd, waardoor consensus in die vergadering een hoopvol teken kan zijn voor het verloop van de klimaattop.

"Het is gebruikelijk dat er even sprake is van chaos op de eerste dag. Maar iedereen dacht wel: dit moet niet zo doorgaan'', aldus Cramer. De bewindsvrouw heeft de hoop echter niet opgegeven. ,,Het gevoel van urgentie is er nog steeds, dus het zal zich de komende dagen wel uitkristalliseren.''

De ministers hebben tot donderdag de tijd om het eens te worden, onder meer over hoeveel broeikasgas de landen mogen uitstoten. Daarna komen meer dan honderd wereldleiders naar de top, die gezamenlijk de eindtekst moeten goedkeuren.

Op de klimaattop vergaderen meer dan 190 landen over de manier waarop de opwarming van de aarde moet worden tegengegaan. Ook staat het beschikbaar stellen van geld aan arme landen om zich aan te passen aan klimaatverandering op de agenda.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.