Home

Achtergrond 2 reacties

Copa Cogeca wil stabielere graanmarkt

De Europese Commissie moet maatregelen nemen om te zorgen dat de graanprijs stabieler blijft.

Een sterk schommelende graanprijs gaat ten koste van de veehouderij en de consumenten.

Dat stelt de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca. "De Europese Commissie moet wegen zoeken om telers te beschermen tegen de toegenomen risico's van een sterk fluctuerende graanmarkt", stelt Paul Temple, voorzitter van de werkgroep Granen van Copa-Cogeca.

De boerenorganisatie constateert dat de tarweprijs tussen januari 2008 en november dit jaar 54 procent is gedaald. Temple: "De graansector is hard getroffen door de economische crisis. De vraag naar graan is sterk gedaald. De EU exporteert minder graan dan vorig seizoen."

De graanprijzen zijn gedaald, constateert Temple. "Terwijl de productiekosten fors zijn gestegen. Telers zullen ook te maken krijgen met extra kosten vanwege de klimaatverandering."

Voedselzekerheid is een belangrijk onderwerp geworden, stelt Temple. "Maar de boeren moeten hun vertrouwen stellen op misoogsten om nog wat te verdienen. Dit plaatst de Europese boeren in een onhoudbare economische situatie."

Copa-Cogeca verwacht dat het graanareaal volgend jaar met 5 procent krimpt. Temple: "Dit kan leiden tot een sterke stijging van de graanprijzen. Dat kan een catastrofale invloed hebben op de voerprijzen en dus op de veehouderijsector. Dat geldt ook voor de voedselprijzen voor de consument."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Een woest gegrinnik moest ik toch even onderdrukken toen ik las dat fluctuerende graanprijzen zo zielig zijn voor de consumenten en de veehouders(!). Het zal wel zijn dat Copa-Cogeca op deze wijze de veehouders wil betrekken bij het plan. Voor veehouders lijkt het heel leuk als de graanprijs zo laag mogelijk is. Maar als dat leidt dat veehouders overal zo veel mogelijk produceren is dat voordeel vrij snel verdwenen.

 • no-profile-image

  janzondervrees

  Als de graanprijs verdubbeld, dan stijgt de kostprijs voor brood nog geen 1 %.
  Loon, Electra en Verpakking zijn veel duurder dan dat handje graan.
  In 1980 was de graanprijs trouwens 60 cent (€0,27) en nu is de graanprijs dramatisch/historisch laag 0,10-0,11 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.