Home

Achtergrond

"Contacten gevaarlijker dan uitloop voor besmetting legbedrijven"

Leghennenbedrijven die veel contacten met mensen of bedrijven buiten het bedrijf onderhouden, lopen een groter risico op een besmetting met Salmonella gallinarum of Coryza dan bedrijven met een uitloop.

Het enten van de leghennen tegen deze ziekten biedt geen volledige bescherming. Dat zei dierenarts Robert Jan Molenaar van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) vandaag op de vergadering van de Biologische Pluimveehouders Vereniging.

Het enten van leghennen tegen salmonella Gallinarum en Coryza gaat alleen het aanslaan en verspreiden van de ziektekiemen tegen volgens Molenaar. "Geënte koppels kunnen de ziektekiemen dus wel bij zich dragen. In mest kunnen de ziektekiemen ook goed overleven. Het mesttransport levert dus een groot gevaar op voor de verspreiding van ziekten", legt de GD-dierenarts uit. De vaccins tegen deze ziekten zijn volgens hem bijna op. Er zijn alleen nog vaccins acute besmettingsgevallen. In februari volgend jaar komt er weer een nieuwe lading vaccin beschikbaar.

Maurits Steverink van de werkgroep Marktontwikkeling biologische landbouw benadrukt dat biologische leghennen wel buiten moeten blijven lopen, ondanks de uitbraken van ziekten in de Gelderse Vallei. "Consumenten vinden dat biologische leghennen al weinig ruimte hebben. Als die hennen dan ook nog eens opgesloten blijven, gaat het beeld van de biologische legsector bij consumenten verder achteruit", zegt hij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.