Home

Achtergrond 1 reactie

Constantijn: we missen eerbied voor de natuur

Mensen lijken vergeten te zijn zich bescheiden op te stellen tegenover de natuur.

Dat zei prins Constantijn vandaag bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

De prins haalde watermanagement en de megalomane bouwprojecten in Dubai als voorbeeld aan. "We respecteerden ooit de natuurlijke stroming van de rivieren, die nu worden tegengehouden door stuwdammen en omgevormd worden tot kanalen om ruimte te creëren voor woonhuizen. Waar ooit nomaden wanhopig op zoek waren naar schoon water, vinden we nu de hoogste wolkenkrabber in de wereld en een overdekte skihelling.''

De veronderstelde superioriteit van de mensen over de natuur heeft tot "ernstige gevolgen'' geleid, aldus de prins. "De natuurlijke bronnen raken uitgeput en de opwarming van de aarde bedreigt het gevoelige evenwicht van ons klimaat.''

Constantijn maakte zijn opmerkingen tijdens de uitreiking van de Grote Prins Claus Prijs (100.000 euro) aan de Colombiaanse architect Simón Vélez. Die krijgt de prijs omdat hij van bamboe een modern en duurzaam bouwmateriaal wist te maken. Vélez heeft gebouwen ontworpen in onder meer de Verenigde Staten, Duitsland en China. In Nederland zal hij een ontwerp maken voor het podium in de nieuwe Tolhuistuin in Amsterdam-Noord, dat uit een bamboeconstructie zal bestaan.

De architect zelf verklaarde dat de plantensoort langzamerhand als serieus bouwmateriaal wordt gezien. "Elke constructie die bestaat uit beton, staal of hout, kan ook in bamboe worden gebouwd.'' Hij zei dat er twijfels waren over zijn bamboe-ontwerp voor het Indiase paviljoen op de Expo in Shanghai volgend jaar. "Ze wilden dat het van staal zou zijn. Nadat ze hoorden dat ik de Prins Claus Prijs had gewonnen, gaven ze toestemming om bamboe te gebruiken.''

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prinses Laurentien, prins Friso en prinses Mabel woonden de uitreiking bij. De Prins Claus Prijzen stonden dit jaar in het teken van cultuur en natuur. Ze worden sinds 1997 jaarlijks toegekend door het Prins Claus Fonds aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caraïbisch Gebied. Naast de Grote Prins Claus Prijs zijn er elk jaar tien prijzen van 25.000 euro per laureaat. Constantijn en Friso zijn erevoorzitters van het fonds.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    En dan zijn er ook nog van die rabouwen die op elk stuk ongerepte aardkloot een vakantievilla willen bouwen ten faveure van de lokale bevolking.

Of registreer je om te kunnen reageren.