Home

Achtergrond 5 reacties

Cono betaalt opnieuw beste voorschotprijs

Cono Kaasmakers houdt de voorschotprijs over de maand december gelijk aan die over november.

De leden ontvangen daarmee een netto prijs van €  31,32 per 100 kilo exclusief btw en met aftrek van PZ-heffing. Deze prijs geldt bij een jaarleverantie van 550.000 kilo melk. Per kilo vet betaalt Cono over december een bedrag van €  2,45 exclusief btw, per kilo eiwit betaalt Cono €  6,05.

De gemiddelde voorschotprijs van Cono over heel 2009 komt uit op een bedrag van €  27,18 per 100 kilo. Daarmee zet de Noord-Hollandse coöperatie bijna zeker opnieuw de beste voorschotprijs over het jaar neer. FrieslandCampina komt over 2009 uit op een gemiddelde voorschotprijs (garantieprijs) over 2009 van €  26,25 per 100 kilo. DOC Kaas betaalt gemiddeld €  22,63 per 100 kilo. Bel Leerdammer en Nemelco moeten de melkprijzen over december nog publiceren.

Cono kon dit jaar opnieuw een hoge melkprijs betalen dankzij de goede marktpositie van haar Beemsterkazen. Deze merkkazen raakten minder aangetast door de lage prijzen in de zuivelmarkt dan de gewone natuurkazen en de foliekazen. Mogelijk dat CZ Rouveen uiteindelijk toch nog iets meer gaat betalen dan Cono Kaasmakers, maar deze coöperatie heeft nog niet alle voorschotprijzen bekend gemaakt. Maar CZ Rouveen is geen pure koemelkverwerker. Dit bedrijf verwerkt ook veel geitenmelk. Daar staat tegenover dat Rouveen ook nog steeds goedkope foliekaas produceert. Cono doet dat niet. Dit bedrijf produceert enkel merkkaas. Zo bezien is het wel een flinke prestatie dat CZ Rouveen de melkprijs van Cono nog zou kunnen evenaren.

Hoewel de voorschotprijzen voor koemelk de laatste maanden een sterk herstel hebben getoond, is de gemiddelde (voor- schot)melkprijs over 2009, zoals die nu bekend is, behoorlijk lager dan over 2008. FrieslandCampina betaalt zo’n 9 euro per 100 kilo minder, bij Cono is het verschil ruim 7 euro per 100 kilo en bij DOC Kaas is het verschil ruim 8 euro per 100 kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vergeer

  Hoe is het mogelijk 2 kaasboeren een topper(cono)en een flopper(doc)kan cono ,doc niet overnemen en de directie van doc weg stuuren dan verdienen de boeren mischien nog eens wat.zolang dit stel blijft zitten komt het nooit goed.

 • no-profile-image

  vrije

  waar zijn nu al die mekkerende zuivelboeren dat de prijs zo laag was, valt volgens mij nog wel aardig mee!!
  Het wordt tijd dat de melkveehouderij leert wennen aan het telen op een vrije markt ipv iedere prijsdaling steen en been te klagen.

 • no-profile-image

  wim

  vrije handel kun je ook normaal doen . Wij hebben over 2009 ongeveer 24 cent gekregen daar mag je best wel over klagen ? DAT IS GEWOON TE WEINIG ??

 • no-profile-image

  Het Weigevoel

  Hulde voor Hulst en zijn Kaasmakers.

 • no-profile-image

  kaas

  Hulde voor Wevers en zijn Kaasmakers

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.