Home

Achtergrond

Concept klimaatverdrag laat nog veel ruimte

Aan het einde van de eerste week van de klimaattop in Kopenhagen is vandaag een concept van de verdragstekst vrijgegeven.

Met die tekst moeten ministers en wereldleiders volgende week verder aan de slag.

Ze zullen nog aardig wat werk hebben om het eens te worden, want veel van de tekst staat nog tussen blokhaken. Dat geeft aan dat over die delen nog consensus bereikt moet worden. Zo staat er bijvoorbeeld dat de temperatuur de komende jaren niet meer dan [1,5] [2] graden Celsius mag stijgen.

Volgens wetenschappers moet de temperatuurstijging beperkt blijven tot hooguit 2 graden om ernstige gevolgen, zoals een extreme stijging van de zeespiegel, te voorkomen. Een aantal eilandstaten pleit echter voor een maximum van 1,5 graad omdat het water hun al letterlijk tot de lippen staat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.