Home

Achtergrond

Coceral: lagere graanoogst in EU dit seizoen

De Europese brancheorganisatie van graanhandelaren Coceral heeft de nieuwe oogstprognose voor seizoen 2009/2010 gepubliceerd.

De totale graanoogst is lager uitgevallen dan vorig seizoen, maar is nog altijd van een behoorlijke omvang. Coceral komt op een graanoogst van 292,6 miljoen ton in de EU van 27 lidstaten, inclusief 9,8 miljoen ton rijst. Dat is 5,6 procent minder dan de recordoogst van 309,9 miljoen ton graan die volgens Coceral vorig seizoen is geoogst.

In de meeste lidstaten is minder graan geoogst, vooral in Zuid-Europa en Oost-Europa. In de twaalf lidstaten die in 2004 en 2007 lid zijn geworden van de EU is dit seizoen 81,8 miljoen ton graan geoogst. Dat is 5 procent minder dan de 86,1 miljoen ton die vorig seizoen is geoogst.

Nederlandse telers

Coceral schat de Nederlandse opbrengst op 2,112 miljoen ton. Vorig jaar hebben de Nederlandse telers 1,968 miljoen ton geoogst. Ook in België/Luxemburg, Denemarken en Finland is meer graan geoogst dit seizoen.

Opvallend is dat in zowel Frankrijk als Duitsland, de twee grootste graanproducenten in de EU, het areaal is gekrompen ten opzichte van 2008/2009. Maar de totale productie is bijna op hetzelfde niveau gekomen. De Franse en Duitse akkerbouwers hebben meer graan geoogst per hectare. In Frankrijk is de hectareopbrengst 7.460 kilo. Dat was vorig seizoen 7.370 kilo. De Duitse akkerbouwers hebben de opbrengsten verhoogd van 7.140 kilo vorig seizen naar 7.200 kilo per hectare dit seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.