Home

Achtergrond

Cichorei levert dit jaar veel hogere hectare-opbrengsten

De cichoreioogst kost meer inspanning dan ander jaren, maar de opbrengsten zijn wel veel hoger.

Dit zegt René Schunselaar, manager agrarische dienst bij Sensus over het verloop van de oogst. "Opbrengsten van 50 ton per hectare met een inulinegehalte van 18 procent zijn deze oogst heel normaal." De opbrengsten variëren wel heel erg.

In het zuidwesten van Nederland worden de hoogste opbrengsten gehaald. Daar wordt bijna 10 procent meer geoogst dan een jaar eerder. "45 tot 47 ton per hectare is heel normaal, maar we hebben nu opbrengsten van 50 ton."

In het zuidoosten van Nederland zijn de opbrengsten lager. Daar ligt het gewicht volgens de agrarische dienst van CSV Covas op 43 ton per hectare. Het inulinegehalte ligt op 17,83 procent.

De oogst van dit jaar is er niet een die zonder slag of stoot verloopt. "De eerste zes weken was de grond heel droog en kostte het veel inspanning om de cichorei goed de grond uit te krijgen. Daarna werd het beter."

De eerste week van december is het omgekeerde het geval. "De regen heeft de grond heel nat gemaakt, waardoor het opnieuw veel moeite kost om de cichorei te rooien", zegt Schunselaar.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.