Home

Achtergrond 2 reacties

Cibe wil groter quotum voor suikerexport

De Europese Commissie moet het exportquotum voor suiker eenmalig verder vergroten.

Anders moeten de Europese akkerbouwers zo’n 800.000 ton suiker doorschuiven naar volgend quotumjaar. Dat brengt extra kosten met zich mee, terwijl op de wereldmarkt een tekort aan suiker is.

Dat vindt Cibe, de Europese organisatie waarin bietentelers uit achttien landen zijn verenigd. De Commissie heeft in oktober het exportquotum vergroot naar 1,375 miljoen ton. Dat is de hoeveelheid suiker die de EU maximaal mag exporteren naar de wereldmarkt volgens de wereldhandelsorganisatie WTO.

Die hoeveelheid is in het verleden afgesproken na een uitspraak van een WTO-panel, zegt Cibe-voorzitter Jos van Campen. ”De bedoeling van die uitspraak is om te voorkomen dat de EU suiker op de wereldmarkt dumpt.”

Daar is nu geen sprake van, stelt Van Campen. ”Het betreft geen gesubsidieerde export. De suikerprijzen zijn hoog op de wereldmarkt. Het wereldwijde tekort voor suikerseizoen 2009/2010 wordt geschat op 7,2 miljoen ton. Als de Commissie vasthoudt aan het huidige exportquotum draagt het bij aan het tekort.”

Van Campen vindt dat de Commissie het exportquotum éénmalig moet vergroten. ”Toen in 2007 de graanprijzen hoog waren op de wereldmarkt hebben diverse landen exportverboden of exportquota ingesteld om hun graanvoorraad op peil te houden. De Commissie heeft daar toen tegen geprotesteerd. Maar nu doet de Commissie hetzelfde met suiker. Het tekort op de wereldmarkt maakt duidelijk dat export van suiker vanuit de EU economisch noodzakelijke transacties zijn.”

Als de Commissie het verzoek niet honoreert, moet 800.000 ton suiker worden doorgeschoven naar volgend quotumseizoen. Van Campen: ”Dan kunnen minder quotumbieten worden geteeld. Dat areaal zal worden ingevuld door met name graan. Dat zal een negatief effect hebben op de graanprijs. Bovendien moet de suiker een jaar lang worden opgeslagen hetgeen extra kosten met zich meebrengt.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  s biet

  eindelijk wordt er eens iemand wakker. de wereldsuikermarkt is hoog en er is een tekort en wij, telers, worden met een fooi afgescheept of zijn zelfs verplicht om door te schuiven naar een jaar dat er weer teveel is.
  hele dagen de mond vol over liberalisering, maar o wee als er een boer een euro kan verdienen.

 • no-profile-image

  arend

  ja inderdaad suikerbiet,de brusselse ambtenaren springen wel op de bres voor hun eigen loonsverhoging maar de boeren mogen goedkoop de bieten leveren waar vervolgens dure suiker van word geproduceerd...

Of registreer je om te kunnen reageren.