Home

Achtergrond

China moet markt duurzame energie vrijgeven

Wanneer China het principe van de marktwerking loslaat op de opwekking van duurzame energie, kan het land veel sneller dan nu voorloper worden op dit gebied.

Ook zou China een ministerie van energie in het leven moeten roepen. Dat stelt de Chinese beleidsonderzoeker Jingyi Han die aan de Wageningen Universiteit op het onderwerp is gepromoveerd.

De plaatsing en het beheer van windmolens, zonnepanelen en biogasinstallaties is in China een zaak van de nationale of lokale overheid. "Prijzen voor energie worden bepaald door de overheid, niet door de markt. Het zou beter zijn als competitie wordt geaccepteerd en er net als in het westen een semibeschermde markt wordt gecreëerd'', vindt Han. De Chinese overheid zou nog wel subsidies kunnen geven zolang alternatieve energiebronnen niet kunnen concurreren met fossiele brandstoffen.

Op de klimaattop in Kopenhagen zal de Chinese leider Hu Jintao naar verwachting aankondigen dat China in 2020 tenminste 40 procent minder CO2 wil uitstoten dan in 2005. De industrie in het land draait nu nog voornamelijk op kolen en olie. China investeert echter steeds meer in duurzame alternatieven als windenergie en biogas. In 2007 bedroegen deze investeringen negen miljard euro. Volgens Han wordt China zeker voorloper op het gebied van vernieuwbare energie. "Maar het kan aanmerkelijk sneller als China het huidige beleid aanpast en overgaat op marktwerking'', stelt hij.

De Chinese onderzoeker denkt dat de oprichting van een ministerie van energie ook tot snellere doorbraken zal leiden. Han: "Autoriteit is belangrijk in China. Zolang het onderwerp energie niet de status heeft van een eigen ministerie, blijft het ondergeschikt aan andere belangen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.