Home

Achtergrond 2 reacties

Celstraf voor fraude met bodemonderzoeken

Voormalig directeur A.P. (46) van adviesbureau Bodemstaete uit Vught is vandaag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat P. jarenlang valse bodemrapporten opmaakte.

In ruil voor geld gaf hij ten onrechte schonegrondverklaringen af aan zijn opdrachtgevers. Op sommige locaties verrezen woonwijken, of er werd land- en tuinbouw gepleegd. Tegen P. was een celstraf van een jaar geëist. De rechtbank heeft er rekening mee gehouden dat hij zijn bron van inkomsten kwijt is en dat hij heeft meegewerkt aan het onderzoek.

Het bedrijf Bodemstaete stond twee weken geleden ook terecht, maar de rechtbank verklaarde het bureau schuldig zonder strafoplegging. Het opleggen van een geldboete heeft geen zin meer, omdat het bedrijf formeel is ontbonden, zo bepaalde de rechtbank. Bodemstaete was een erkend en gecertificeerd bedrijf dat werkte voor bedrijven en overheidsinstellingen.

De officier van justitie achtte twee weken geleden bewezen dat de verdachte zeventien onderzoeken heeft vervalst in 2007 en 2008. Overigens zijn het er volgens de directeur van het in maart geliquideerde bedrijf veel meer geweest. Al sinds hij het bureau in 1995 overnam, rommelde hij in rapporten.

De aanklager vond dat P., die acht dagen in voorarrest heeft gezeten, terug moet naar de gevangenis. Hij wees op de grote maatschappelijke gevolgen van het gedrag van de voormalig directeur. "Het vertrouwen in de bodemsector is ernstig aangetast.''

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    herkauwer

    A.P? Zand erover!

  • no-profile-image

    Bankvraag

    Ben benieuwd wat de directeur van de Nederlandsche Bank voor straf te wachten staat. Jarenlang nalatigheid dat de samenleving veel geld gekost heeft... dit vonnis biedt perspectief.

Of registreer je om te kunnen reageren.