Home

Achtergrond 4 reacties

Cehave tevreden over nieuw verkoopsysteem

De midwinterprijs van de tarwepool van Agerland en de Agrarische Unie, onderdelen van coöperatie Cehave, is uitgekomen op €  112,14 per ton.

"Het is het eerste succes van het nieuw verkoopsysteem", zegt Henk Heinhuis, directeur van de Agrarische Unie. Agerland en de Agrarische Unie hanteren naast het systeem van de dagmarkt sinds kort ook de verkoopmogelijkheid via een pool. De poolprijzen worden op drie momenten in het jaar vastgesteld. Dit noemen ze 4 jaargetijden handel. Er is een vroege voorjaarsprijs, een midzomerprijs en een midwinterprijs.

De bekendmaking van de midwinterprijs was de eerste keer dat er een poolprijs naar buiten kwam. "€  112,14 is een net resultaat gezien de tarwemarkt van de afgelopen tijd", zegt directeur Heinhuis. Er is voldoende tarwe geoogst, waardoor de prijs het hele seizoen al onder druk staat. ”Wij zijn vroeg begonnen met de verkoop van tarwe en dat heeft ons geen windeieren gelegd. Er is redelijk goed werk geleverd bij de verkoop van tarwe."

De volgende bekendmaking van een poolprijs, de vroege voorjaarsprijs, zal in februari bekend worden. Op dit moment kan Heinhuis nog niks zeggen over de volgende poolprijs voor tarwe. "Op dit moment is de graanmarkt een beetje in mineur." Dat heeft onder meer te maken met de kerstvakantie.

De goede poolprijs van dit moment bewijst volgens Heinhuis in elk geval dat het nieuw systeem goed werkt. De gemiddelde prijs van de hoogste noteringen per ton tarwe in Groningen ligt met €  110,40 lager dan de poolprijs die de onderdelen van Cehave gehaald hebben.
Naast de verkoopmethode heeft Agerland ook de graaninname aangepast aan de eisen van de markt. Zo ontvingen graanleveranciers meteen een kwaliteitsanalyse van het product. Agerland meldt in een persbericht dat dit door graanleveranciers heel goed is ontvangen.

Herma van den Pol

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bastiaan

  Agerland streeft naar helderheid en transparantie in haar afrekeningen. Om deze volledige openheid te bewerkstelligen heeft Agerland er voor gekozen de kostenstructuur inzichtelijk te maken op de aankoopnota granen. Deze kosten zijn gerelateerd aan de geleverde producten en de looptijd van de afrekenmethode. Gezien de op dit forum ingestuurde berichten, lijkt er onduidelijkheid te zijn over de manier waarop de eindprijs van de midwinterprijs bij Agerland tot stand komt. Om nog een keer aan te geven dat Agerland naar volledige transparantie streeft en omdat in eerdere reacties op dit artikel met onjuiste gegevens wordt gerekend, volgt nog een korte weergave van de kosten die Agerland toerekent.

  Inname kosten alle geleverde granen € 1,75 / ton
  Algemene kosten midwinterprijs € 6,15 / ton
  Algemene kosten vroege voorjaarsprijs € 10,50 / ton
  Algemene kosten midzomerprijs € 12,45 / ton
  Algemene kosten midzomer brouwgerst € 13,20 / ton

  Bruto voorschot tarwe € 100,- / ton
  Netto voorschot tarwe € 100,- / ton onder aftrek inname kosten en algemene kosten
  Nabetalingprijs Netto nabetaling

  Rekenvoorbeeld Midwinterprijs:
  Voorschot: € 100,- minus € 1,75 minus € 6,15
  Netto voorschot € 92,10 / ton
  Eindprijs midwinterprijs € 112,14 / ton
  Nabetaling € 112,14 minus € 100,-
  Netto nabetaling € 12,14 / ton

  Netto eindprijs € 104,24

  Met vriendelijke groet,
  A. Bastiaan
  Agerland

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  zo gaat het ook met varkensmengvoer
  de chv denkt goed voor zichzelf niet voor de klanten op zich niks mis mee wil ieder zakelijk bedrijf maar noem je dan geen cooperatie

 • no-profile-image

  graanboer

  wat een leugen!
  agerland en concurerende bedrijven in zuid-limburg hebben sinds ik mij kan herinneren een bruto prijs minus 1 % weeg of brugkosten (hoe je het maar noemen wil).
  Tijdens de oogst werd de prijs bekend gemaakt: dagprijs 10,60 netto ex of in de pool 10 euro bruto. Wat er niet bij vertelt werd is dat de ze niet meer werken met 1 %, maar berekenen meteen een gedeelte van de kosten door. Het voorschot voor de midwinterprijs is dus uitgekomen op 9,21 euro. wanneer je daar die 1,1214 bij optelt kom ik op een prijs van 10,33. Dit is dus 0,27 ex btw minder dan de prijs tijdens de oogst. De kosten welke ze in rekening hebben gebracht voor de vroege voorjaarsprijs en midzomerprijs liegen er ook niet om: voor vroege voorjaarsprijs 1,22 (dus voorschot ontvangen van 8,78 ex) voor midzomerprijs zijn de kosten 1,50 (dus voorschot ontvangen van 8,50). Voor de winterbrouwgerst zelfs maar een voorschot ontvangen netto van 7,50.
  Doordat iedereen dacht dat ze een voorschot van 9,90 ontvingen hebben velen de keus laten vallen op agerland. Concurentie zat op 10-10,60 eindprijs. Gokkende op een nabetaling van minimaal 0,50 tot 1 euro zou het dus gunstig zijn om aan agerland te leveren.
  NIET DUS.
  Agerland: je hoeft je niet op de borst te kloppen, want je komt niet met eerlijke cijfers naar buiten.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Vroeger korten (pure diefstal) ze inderdaad 1% bij de weegbrug, nu die er eindelijk af was, berekenden ze € 1,75 per ton inname kosten, dat is hetzelfde als 1% korten bij een tarweprijs van € 175 euro per ton. Nu de tarweprijs lager is, is die € 1,75 wel erg hoog. Met een beetje kipper van 18 ton heb je dan € 31,50 innamekosten, bij de CZAV nemen ze de tarwe in voor 7,50 euro per vracht, ik vraag me af waarom die het 4 keer zo goedkoop kunnen. De prijzen van Agerland moeten wel erg hoog worden, als ze alle kosten willen compenseren.
  Als je het verhaal van graanboer leest begrijp je het pas echt, ze hebben het zo ingewikkeld gemaakt dat niemand het meer snapt.

Of registreer je om te kunnen reageren.