Home

Achtergrond

Campagne tegen misbruik 112

De overheid begint een nieuwe campagne tegen misbruik, vooral door kinderen en jongeren, van het alarmnummer 112.

De campagne met spots op televisie, in de bioscoop en filmpjes op veelal door kinderen bezochte websites maakt duidelijk dat bellers altijd getraceerd kunnen worden, zelfs als ze bellen zonder sim-kaart in hun mobiele telefoon.

Traceren kan met behulp van het unieke imei-nummer en met nieuwe mogelijkheden in de 112-centrale in Driebergen. Daarmee kan de eigenaar van het toestel, maar ook de locatie van de beller achterhaald worden.

Bewust misbruik en broekzakbellen zorgen voor 65 procent van alle 5 miljoen telefoontjes per jaar op het alarmnummer. Een kwart van de telefoontjes komt uit broekzakken of is anderszins onbedoeld. In driekwart van de gevallen is er sprake van bewust misbruik. Vooral kinderen bezondigen zich daaraan: het misbruik stijgt op woensdagmiddag, in het weekend en in de schoolvakanties.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.