Home

Achtergrond

CTGB geeft uienzaadmiddel Mundial geen toelating

Het zaadcoatingsmiddel Mundial heeft van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) geen toelating gekregen als Dringend Vereist Gewasbeschermingsmiddel.

De uiensector had om de toelating gevraagd van het nieuwe zaadbehandelingsmiddel Mundial omdat het oude middel Oncol vanaf volgend teeltseizoen niet meer mag worden gebruikt voor het coaten van uienzaad tegen de uienvlieg.

De sector heeft bij landbouwminister Gerda Verburg een artikel-38 vrijstelling gevraagd voor Mundial. De minister gedoogt dan tijdelijk het gebruik van een middel omdat anders een groot probleem ontstaat in een teelt.

De uiensector hoopt vurig dat de minister de tijdelijke ontheffing geeft, zegt Jaap van Wenum, beleidsadviseur bij LTO. "Het coatingseizoen staat voor de deur. Het is onze laatste optie om de teelt van zaaiuien te beschermen tegen de uienvlieg. Dit insect gaat grote schade veroorzaken in de zaaiuien als telers onbehandeld zaad moeten gebruiken."

Volgens Van Wenum wordt nog onderzoek gedaan naar Mundial. "Er zou sprake zijn van giftigheid voor vogels die het gecoate zaad opeten. Maar in de praktijk eten vogels nauwelijks uienzaad en al helemaal niet als het gecoat is."

Mocht Mundial geen tijdelijke ontheffing krijgen dan gaat de sector de artikel-38 ontheffing aanvragen voor dimethoaat. Van Wenum: "Dat breed werkende insecticide spuit je volvelds. We gebruiken liever zaadcoating omdat je dan met veel minder middel een effectieve bestrijding kunt realiseren. De biologische bestrijding met steriele uienvliegmannetjes is geen optie, want daar kan hoogstens 20 procent van het areaal mee worden behandeld."

Of registreer je om te kunnen reageren.