Home

Achtergrond

COV: zelfde eisen aan Deense big

Nederlandse IKB-voorwaarden moeten ook gelden voor Deense biggen die in Nederland worden afgemest.

Dat vindt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Die stelt bezorgd te zijn over de import van Deense biggen, vooral met betrekking tot de kwaliteitseisen voor Nederlandse varkens. "Het is van groot belang dat de bestaande IKB-voorwaarden ook bij de import van Deense biggen onverkort en integraal worden toegepast."

De COV reageert hiermee op de stap van het college van deskundigen van het IKB NV-systeem van De Groene Belangenbehartiger (DGB). Dit college verklaarde anderhalve week geleden de vleesvarkens van Deense herkomst gelijkwaardig te willen stellen aan Nederlandse IKB-varkens.

Op dit moment moeten geïmporteerde biggen in Duitsland naar de slachtrij, omdat varkens in Nederland geboren moeten zijn om voor IKB-certificatie in aanmerking te komen. Volgens DGB zijn de Deense en Nederlandse systemen echter in grote lijnen gelijk en kunnen de Deense biggen onder bepaalde voorwaarden dus IKB-waardig verklaard worden.

Secretaris Richard van der Kruijk van de COV zou echter het liefst zien dat een onafhankelijke organisatie de gelijkwaardigheid van het Deense kwaliteitssysteem voor varkens met de Nederlandse IKB-systemen onomstotelijk vaststelt. Die vergelijking moet de Nederlandse Raad voor Accreditatie bekrachtigen. Bovendien moet het geboorteland vermeld worden. "IKB is ons ketengarantiesysteem. Er moeten absoluut geen situaties ontstaan die afbreuk doen aan de garanties die wij bieden. Daarom hoop ik dat we nog eens kritisch kijken naar deze ontwikkeling."

Of registreer je om te kunnen reageren.