Home

Achtergrond

CDA: meer subsidie co-vergisting

Ook het CDA vindt dat er meer steun voor co-vergisting nodig is.

Kamerlid Liesbeth Spies drong er gisteren tijdens een debat met economieminister Maria van der Hoeven op aan het basisbedrag te verhogen.

Spies sluit zich daarmee aan bij SGP-leider Bas van der Vlies, die hier al eerder voor heeft gepleit. Van der Hoeven vindt meer geld echter niet nodig en wil in 2010 de steun op hetzelfde niveau houden als dit jaar, rond de 15,8 cent per kilowattuur.

Energie-onderzoekscentrum Nederland (ECN) berekende dat ruim 18 cent nodig is voor rendabele installaties. De agrarische sector en kredietverstrekkers denken dan ook dat veel projecten niet van de grond komen als de subsidie niet wordt verhoogd.

Sinds de inwerkingtreding van de SDE in 2007 is de steun voor co-vergisting in een twistpunt tussen kabinet en Tweede Kamer. Vorig jaar verhoogde Van der Hoeven het basisbedrag wel, maar volgens CDA en SGP moet er dus nog een schepje bovenop. Waarschijnlijk wordt het overleg hierover vandaag voortgezet.

Het debat ging gisteren ook over de gasrotonde in Friesland. Daar willen vijftien tot twintig melkveehouders biogas produceren, maar omdat de SDE een gezamenlijke subsidie-aanvraag niet toestaat, dreigt het project niet door te gaan. De Tweede Kamer heeft daar grote moeite mee.

Desgevraagd zal Van der Hoeven uitzoeken of het mogelijk is de SDE hierop aan te passen. Zij twijfelt echter of dit al in 2010 kan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.