Home

Achtergrond 1 reactie

CDA: 12 miljard besparen op overheid

Door de overheid kleiner te maken en effectiever te laten werken, kan 12 miljard euro bezuinigd worden.

Dat stelt het Wetenschappelijk Instituut van het CDA in een vandaag verschenen rapport over de overheidsfinanciën op de lange termijn.

De besparing bij de overheid kan 2 procent van het bruto binnenlands product (ongeveer 12 miljard euro) opleveren. "Een te grote overheid heeft grote gevolgen voor onze economische dynamiek. Het is onontkoombaar dat ingrijpend wordt bijgestuurd. De overheid leeft fors boven haar stand, en daarmee een deel van de samenleving'', aldus het Wetenschappelijk Instituut (WI).

In totaal heeft het WI van het CDA gezocht naar 36 miljard euro die nodig is om de overheidsfinanciën na de diepe economische crisis op termijn weer op orde te brengen. Door de economie productiever te maken kan 6 miljard gewonnen worden. Door de arbeidsparticipatie van mensen te verhogen, kan nog eens 6 miljard worden gewonnen.

Datzelfde bedrag vindt het Wetenschappelijk Instituut door de gezondheidszorg structureel efficiënter en beter te laten werken. Ook is er volgens het WI nog 6 miljard te vinden door loonmatiging in de collectieve sector.

Het WI van het CDA loopt met het rapport vooruit op de onderzoeken van twintig ambtelijke werkgroepen die op elk van de twintig beleidsterreinen zoeken naar mogelijkheden om 20 procent besparen. In totaal moet dat een bedrag van 35 miljard euro opleveren.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Zou tijd worden!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.