Home

Achtergrond 1 reactie

CBB: intrekken erkenning om superheffing mag

Het Productschap Zuivel (PZ) mag de vergunning van een erkende melkkoper intrekken als die in gebreke blijft bij de inning van superheffing bij haar leveranciers.

Dit blijkt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter van het College van Beroep (CBB). De uitspraak was aangezwengeld door melkhandel Klein Zieverink in Asten/Heusden, die melk afneemt van een melkveebedrijf in Ospel. Dit bedrijf behoort tot de groep van zogenoemde vetmelkers en werd al in 2008 gemaand een rekening van ruim 70.000 euro te betalen. Dit gebeurde via Klein Zieverink. Dit bedrijf kreeg van de vetmelker te horen dat de heffing niet betaald kon worden, omdat hij anders failliet zou gaan. De melkhandel constateerde daarop dat de heffing niet inbaar was. In juni 2009 klopte het PZ weer aan bij de melkhandel. Nu met een rekening van bijna 270.000 euro voor de vetmelker. Opnieuw kon de vetmelker niet betalen, meldde die.

Het PZ reageerde daarop met het intrekken van de erkenning van de melkhandelaar per 1 november 2009. De melkhandelaar was het daar niet mee eens en vroeg met spoed een uitspraak van het CBB. Dat oordeelde in een voorlopige uitspraak dat het PZ terecht had gehandeld. De melkhandelaar laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep.

Eén reactie

  • no-profile-image

    durk

    wellicht terecht maar laat PZ de melkverwerker ook helpen om de leverende boer aan te pakken, schulden zijn er om te betalen en niet een ander daarvoor laten opdraaien

Of registreer je om te kunnen reageren.