Home

Achtergrond

Bulgarije wil euro over drie jaar

De nieuwe Bulgaarse premier Bojko Borisov streeft ernaar dat zijn land over 2,5 à drie jaar de euro invoert.

Hij wil daarvoor hulp van de andere EU-landen, zo zei hij donderdag bij een partijcongres van de Europese christendemocratische partij EVP in Bonn. De vorige premier streefde nog naar invoering in 2011, maar dat blijkt nu onhaalbaar.

Bulgarije, waar de ruim 7 miljoen inwoners nu met de lev betalen, trad in 2007 toe tot de Europese Unie. Net als bijna alle andere EU-landen is Bulgarije verplicht om uiteindelijk de euro als Europese eenheidsmunt in te voeren.

Borisov vroeg zijn collega-premiers bij het partijcongres om hulp bij het verkrijgen van EU-subsidies. Brussel heeft nu een groot bedrag geblokkeerd wegens vermoedens van fraude. De premier beloofde dat hij met het EU-geld van Bulgarije snel een welvarend land zou maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.