Home

Achtergrond 5 reacties

Brussel loost riool naar Schelde

Het rioolwater van 1,1 miljoen Brusselaars blijkt al sinds twee weken ongezuiverd te belanden in de rivieren de Zenne, Rupel en uiteindelijk in de Schelde.

De zuiveringsinstallatie in de stad is stilgelegd wegens technische problemen.
De waterkwaliteit van de Schelde en andere rivieren is inmiddels dramatisch verslechterd, zo blijkt uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij. Milieuorganisatie BBL vreest grote problemen met de visstand nu vooral de rivier de Zenne een bruin open riool is geworden.

De overheid heeft een onderzoek ingesteld. Naar verluidt is er te veel zand in het afvalwater. De Vlaamse minister van Milieu Joke Schauvliege is boos dat de beheerder van de installatie de problemen bijna twee weken lang stil heeft gehouden. Het was uiteindelijk de milieubeweging die alarm sloeg. Ze hoopt op een oplossing in de loop van volgende week, meldde ze vandaag.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gekke henkie

  groeien de vissen ook weer harder.

 • no-profile-image

  gemengd bedrijf

  misschien maar een dam in de schelde gooien, hoeft de hedwige polder ook niet onder water.

 • no-profile-image

  gert

  Wat zijn de milieuorganisaties stil,of zitten die in Kopenhagen ? Wie past er nu op de winkel

 • no-profile-image

  herkauwer

  Gemengd Bedrijf, ik heb al veertig jaar geleden in een vertrouwelijk memorandum aan toenmalig L en V minister Fons van der Stee (van de uitroep: "wat nodig is, is léf!") aanbevolen om de Veluwe af te graven en daarmee de Schelde tussen Hedwige en Ossendrechtse Hoek met inbegrip van Saeftinghe accentrijk te hercultiveren. Onder die nutteloze Veluwe bevindt zich namelijk puike landbouwgrond voor een gemengd bedrijf van 120.000 bunder en mijn plan was om in ruil daarvoor de nog maar amper aangelegde Flevolandse dijken door te steken, zodat ze nooit op Deltahoogte gebracht zouden hoeven te worden. Win- Win, maar dan lang voordat dit begrip werd uitgevonden! Voorbereidende overgrense werkzaamheden waren toen: drooglegging van Manneke Pis, aanleg van een spartelvijver in het Anverse Sportpaleis en uitdieping van het Albertkanaal tot minimaal 1250m beneden Nieuw Brussels Alllooi (NBA). Daarmee zou alle perculatiewater van de'n Belgique opgevangen kunnen worden. Zo waren althans de toenmalige inschattingen van ons eigen Stiboka! Maar dat bleek nadien nattevingerwerk geweest te zijn! Jammer dat dit plan destijds de ijskast is ingegaan, waar het nu gekoesterd wordt door Gerda Verburg. Omdat deze minister zelfs bij dode materie geen grein van gevoel toont, vrees ik thans het allerergste voor onze geiten. En voor de Belgen!

 • no-profile-image

  realist

  Mensen in de stad zijn veel grotere milieuvervuilers dan de landbouw. zeker in zo'n verstedelijkt gebied als NL en B.
  De meeste milieuactivisten hebben zelf niet eens door wat ze zelf dagelijks in het riool deponeren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.