Home

Achtergrond

Brouwgerstproeven Nibem weer mislukt door regen

De brouwproeven in het gerstrassenonderzoek door de stichting Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout en Bier (Nibem) zijn voor de tweede keer mislukt door weersomstandigheden.

Dit meldt het Productschap Akkerbouw (PA). De watergevoeligheid van de Nederlandse gerst zorgt er nu al twee jaar voor dat het Nibem geen aanbevelingen kan doen gebaseerd op de resultaten van eigen proeven. Het Nibem zegt dat voor duidelijke proefresultaten de weersomstandigheden tijdens de oogst goed moeten zijn. Dat was in 2008 niet het geval.

De stichting kan door het mislukken van de brouwproeven maar een beperkte aanbeveling doen. Deze wordt gedaan met behulp van de ervaringen die de industrie opgedaan heeft met brouwgerstrassen. Prestige en Tipple zijn daarbij rassen die door de hele industrie zijn geaccepteerd. Calico en Quench worden voorlopig geaccepteerd. Een definitief oordeel volgt als er meer ervaring is opgedaan met deze rassen. Erlina en Kangoo zijn ondertussen opgeschoven naar de groep beperkt aanbevolen rassen. Deze werden de vorig keer voorlopig geaccepteerd.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.