Home

Achtergrond

Brits botervetgehalte melk daalt verder

Het gemiddelde botervetgehalte in Britse melk lag in november op 4,07 procent.

Dat is 12 procentpunten lager dan een jaar geleden en 10 procentpunten onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Het botervetgehalte ligt daarmee al sinds juni lager dan in vorige jaren. Volgens het zuivelschap DairyCo zijn er voor deze ontwikkeling verschillende oorzaken aan te wijzen.

In de eerste plaats zijn de groei-omstandigheden voor gras de afgelopen zomer uitstekend geweest waardoor meer koeien langer buiten zijn gebleven. Bovendien lijkt het gehalte aan vezels in gras en ander groenvoer lager dan in voorafgaande jaren wat eveneens tot een vermindering van het botervet in de melk kan leiden. Tenslotte kan een rol spelen dat de Britse melkproductie toeneemt maar het aantal koeien juist verder is gedaald. De hogere opbrengst per koe kan er toe hebben geleid dat het botervetgehalte in de melk lager ligt, aldus DairyCo.

Het zuivelschap tekent daarbij aan dat een aantal boeren vanwege het geringe gehalte aan botervet een lagere melkprijs heeft ontvangen. Die melkprijs kan volgens DairyCo tot ongeveer een halve eurocent per liter lager uitkomen. Aan de andere kant zijn de boeren wel weer minder geld kwijt geweest aan voer zodat de balans waarschijnlijk in evenwicht is gebleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.