Home

Achtergrond 1 reactie

Braziliaanse zuivel naar eigen markt

De Zuid-Amerikaanse melkproductie bedroeg in 2008 ongeveer 55 miljoen ton melk. Dat was 10 % van de mondiale melkplas. Dit aandeel is de afgelopen decennia sterk toegenoemen, omdat de gemiddelde groei in Zuid-Amerika drie keer zo hard gaat als in de rest van de wereld.

Sinds 1990 nam de Zuid-Amerikaanse melkproductie met liefst 73 % toe. Daarvan namen Brazilië en Colombia ruim driekwart voor hun rekening.

Toch is van een Zuid-Amerikaans offensief op de zuivelmarkt geen sprake. De Braziliaanse export blijft klein in verhouding tot de mondiale melkplas. Voor de ontwikkeling van de zuivelproductie is de binnenlandse markt leidend. Dat bleek vooral toen de zuivelmarkt instortte. Toen bleef de eigen markt wél goed.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hans

    Brazilianen houden nou eenmaal meer van vlees en bier dan van melk, yoghurt en kaas. Melken is een stabiele business maar met een kleine marge welke hoofdzakelijk wordt uitgevoerd door kleinschalige boeren. Ik denk niet dat Brasil een grote melk/producten exporteur wordt. Vlees daarentegen wel, rundvlees, is al zeer bekent en geliefd, kippenvlees, goed en goedkoop en nu dan ook de varkens, Braziliaanse varkensvlees exporteurs gaan voor de hoofdprijs, zeker weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.