Home

Achtergrond

Brandraad: geen verschil tussen mens en dier

Bij brandpreventie zou geen onderscheid gemaakt moeten worden tussen mens en dier.

Dat is de conclusie van de Brandraad09. Brandraad is een jaarlijks overleg van brandpreventiespecialisten die overleggen en brainstormen over een onderwerp dat te maken heeft met brandpreventie.

In 2008 ging het overleg over de bescherming van het nationaal kunstbezit. Dit jaar waren stalbranden het onderwerp. Bij het overleg waren naast brandpreventiespecialisten, ook de Dierenbescherming, Wakker Dier en een verzekeringsspecialist aanwezig. Ook LTO was uitgenodigd, maar deze organisatie had het overleg om agendatechnische reden afgezegd, aldus woordvoerder René Hagen. Hagen is lector Brandpreventie van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid.

De Brandraad09 vindt dat onbrandbare bouwmaterialen verplicht moeten worden. Er moeten ontsnappingsmogelijkheden komen voor de dieren. Als dat niet kan zijn andere maatregelen nodig zoals sprinklerinstallaties.

Volgens Hagen hoeft dit niet te betekenen dat veehouders voor sterke kostenstijgingen komen te staan. Hagen: "Er wordt nu vaak compartimentering toegepast die vrij zinloos is omdat het niet werkt. Sprinklerinstallaties kunnen een goedkoop alternatief zijn. Door de compartimentering achterwege te laten worden de bouwkosten lager. Met gebruik van onbrandbare bouwmaterialen kunnen de verzekeringskosten ook omlaag." Volgens Hagen is het aan andere partijen om tot concrete maatregelen te komen. "De functie van de Brandraad is het aanjagen van de discussie."

Of registreer je om te kunnen reageren.