Home

Achtergrond 3 reacties

Brandbestrijders willen dierenleed voorkomen

Om onnodig dierenleed te voorkomen bij branden in stallen, moet er bij brandpreventie geen onderscheid worden gemaakt tussen mens en dier.

Dat concludeert de Brandraad 09. In de raad hadden deskundigen op het gebied van brandveiligheid en dierenwelzijn zitting.

In discussies over dierenwelzijn komt brandpreventie niet of nauwelijks aan de orde, terwijl er soms duizenden dieren omkomen bij een stalbrand volgens de deskundigen.

Volgens de Brandraad moeten er aan dierenverblijven andere brandpreventie-eisen worden gesteld. ,,Nu zijn de regels voor de brandveiligheid dezelfde als die voor opslagruimten'', legt lector brandpreventie aan de Brandweeracademie René Hagen uit. ,,Daarbij wordt geen rekening gehouden met de veiligheid voor de dieren.''

De Brandraad pleit voor ontsnappingsmogelijkheden voor de dieren. ,,Als er brand in een stal uitbreekt, kun je de deuren wel openzetten, maar de beesten lopen er niet vanzelf uit'', aldus Hagen. ,,En als het niet mogelijk is om een uitweg voor de beesten te creëren, zijn andere maatregelen nodig zoals sprinklers.''

Volgens de raad ontstaan veel branden in stallen door brandgevaarlijke activiteiten zoals lassen, slijpen of onderhoud aan machines. ,,Laat een stal ook vooral een stal blijven. Gebruik de stallen niet voor andere doeleinden.''

De raad pleit er verder voor dat er bij de bouw van een dierenverblijf louter onbrandbare bouwmaterialen gebruikt mogen worden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Drent

  "Door brandgevaarlijke activiteiten zoals lassen, slijpen of onderhoud aan machines. ,Laat een stal ook vooral een stal blijven. Gebruik de stallen niet voor andere doeleinden."

  Als de melkmachine onderhoud nodig heeft, of als er aan het voerhek gelast en geslepen moet worden dan kunnen we dat moeilijk, "even ergens anders" doen. Theorie is leuk maar praktijk is anders. Natuurlijk wel opletten met gasbranders en las/slijp-vonken, en liefst de brandslang erbij.

 • no-profile-image

  dier

  Mee eens. Hard nodig.

 • no-profile-image

  stan de boer

  Het is natuurlijk een beetje een open deur dit verhaal omdat verschillende organisaties dit al jaren roepen maar ik ben blij dat er eindelijk ook 'deskundigen' streven naar meer beveiliging tegen brand voor dieren. Dat dit er niet al heel lang is, is eigenlijk te gek voor woorden. Maar laat ik het positief bekijken en het initiatief van harte toejuichen!

Of registreer je om te kunnen reageren.