Home

Achtergrond 90 reacties

Brand doodt tienduizenden kippen

Vijftig- tot zestigduizend kippen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen door een brand op een pluimveebedrijf in het Limburgse Ell.

Dat heeft de brandweer laten weten. De brand in de boerderij aan de Kapittelstraat brak vlak voor middernacht uit. Brandweerkorpsen uit de wijde omgeving rukten met groot materieel uit om het vuur te bestrijden. Dat was lastig omdat het bluswater van elders gehaald moest worden, aldus een woordvoerster.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Spotvogel Maas en Waal . Inderdaad heeft het te maken met capaciteit en aantal dieren kuubs inhoud van stal en gewicht van de dieren en tijdsduur , omvang van de brand en waar de brand woed . Houd er wel rekening mee dat bij brand de stroom uit kan vallen . en dan een noodstroom argraat ook niets meer kan doen . Bij sprenkel instalatie zou deze volgens mij het water met druk naar boven richting dak of plafon moeten spuiten om daar te koelen en dus te blussen . Het water wat dan niet verdampt komt van zelf op de varkens terecht . Dit zou men dan wat moeten koelen met een andere sprengkeler . en dan proberen voldoende verse lucht bij de dieren te houden . Want van stoom stikken dieren ook . Het is een idee of dat het maakbaar is en werkt weet ik ook niet .Er zijn zeker mensen en bedrijven zoekende naar een goede manier van schade beperking aan mens,dier en goederen .

 • no-profile-image

  herkauwer

  Slecht idee, want daar wordt dan vast en zeker weer mee gerotzooid. Er moeten gewoon standaard heel strenge veiligheidseisen aan de bouwplannen gekoppeld worden en er moet een streng en waterdicht toezicht op naleving van de brandpreventie komen. Anders blijven we bureaucratisch pappen en nathouden terwijl de ene na de andere stal vol dieren affikt. Enough is enough!

 • no-profile-image

  Karin

  Wipstaartje, n.a.v. die brand in Brummen even wat achtergrondinformatie:
  Het was niet zomaar een veeschuur, maar het ging om een welbekende onbewoonde boerderij, waar de pachter wat vleesvee houdt. Deze boerderij staat in de regio, én vooral landelijk op Internet, bekend als de "spookboerderij" omdat iemand zich daar ooit eens opgehangen zou hebben en het er zou spoken, en heeft daarom altijd al veel kwajongens en zogenaamde "ghosthunters" getrokken. Vermoedelijk is er van brandstichting sprake of is er vuurwerk afgestoken. Triest dat er 12 runderen levend verbrand zijn...

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  Weining CDA in die gemeente,
  burgemeester is Arno Verhoeven (PvdA).
  De coalitie in de gemeenteraad werd in de zittingsperiode 2007-2010 aanvankelijk gevormd door vier partijen: Samen Verder, Ronduit Open, Nieuw Akkoord en Dorpen-Belang. Op 20 november 2008 meldde wethouder Verlinden uit zijn partij Ronduit Open te zullen stappen; hij bleef aan als partijloze wethouder. Eerst verifiëren dan verder bleren.

 • no-profile-image

  Marga Jansen

  Hoe is het mogelijk dat het bluswater van elders gehaald moest worden? Dat hoort toch in een milieuvergunning opgenomen te zijn? Of heeft de brandweer op last van een (CDA of andere christelijke burgemeester?) weer gelast om een oogje toe te knijpen inzake het stellen van brandveiligheidseisen? Was er ook geen controle nadien (want de euro's zelf zijn heilig voor het CDA en niet voor het heil van mens en dier)? Overal lees je dat CDA burgemeesters gaan voor de economie; lees, vele dieren zullen een wrede dood sterven doordat de lokale overheid normen voor de sector vergeet, niet controleert en niet handhaaft. Uiteindelijk zal dit eerder de ondergang worden dan een vorm van vooruitgang. Weer vele dode dieren, wat een ellendig rotland door het alom falende CDA gebeuren.

 • no-profile-image

  happy

  Branden zijn aangestoken door aanhangers van vin, wakkerdier en pvdd. Hoezo geen crimininele en terroristische organisaties ?? Daar zou de overheid veel harder moeten ingrijpen

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Melkveehouder De varkens stallen hebben allemaal al afdelingen . Dus al compartimenten . brandvrij is er niets . Wel kan men matrialen gebruiken met een hoge ontbrandings temperatuur om zo de brand proberen te vertragen . Dit om redingswerk en blussen mogelijk te maken . U heeft in uw koeienstal ook geen compartimenten denk ik . En inderdaad alle opties moeten worden bestudeert . Maar zoals ik al eerder scheef is men hier volop meebezig . Het zal maakbaar moeten zijn en afdoende moeten werken wil men iets op de markt brengen . Met eerdere alarm meldingen zou waarschijnlijk ook al wat gewonnen kunnen worden . Misschien meer meet punten op een bedrijf maken . Om eerdere ontdekking mogelijk te maken .

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dit is al de derde megaveestalllenbrand in een paar weken tijd. Hoewel ik niet denk dat Gekke Henkie gelijk heeft (beste man, Verburg krijgt toch geen enkele ambtenaar zo idioot om op Kerstmis al met vleesboomverbranding te beginnen) begin ik toch ook een raar gevoel te krijgen en herinner ik me ineens een berichtje van afgelopen zomer waarin stond dat brand tot de 'normale bedrijfsrisico's 'van bio-bedrijven hoort. Dat deed bij mij toen al wel een belletje rinkelen, maar nu luiden ineens alle kerstklokken van "Limburg mien lanjd". Ell ligt namelijk aan de A1 én vlakbij Ittervoort -Hunsel. en die streek heb ik al tijdens de Vogelgriepruimingen 2003 horen noemen als geschikte vestigingsplaats voor een agri-mainport. Is na te lezen in mijn dossier 'de Pestvogels van Veerman'. Marga en Henkie, laat dat gebraden CDA-Haantje dus maar kakelen. Deze zaak verdient diepgaande aandacht! Ik zal navraag doen bij Herkauwer, want die kent de streek beter dan ik!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Verbaasde Lezer, wat heb ik nou weer aan mijn fiets hangen? Ik heb het helemaal niet over een CDA-burgemeester maar ik reageerde op het berichtje van Hans uit Kollum, om 11.25u., die weer reageerde op berichten van de heer Hof uit Veen (10.22u) en van Hans, Brabant (09.40u hedenochtend.). Ik zocht even uit hoe de gemeenteraad van gemeente Leudal is samengesteld. That's all! Maar ik ben wel erg benieuwd naar hetgeen Brabantse Hans aan info bij elkaar heeft gekregen. En hoe het zit met dat Agri-mainport dat kennelijk tussen Weert en Ittervoort gepland is. En ik blijf van mening dat het afgrijselijk is dat het tot de 'normale bedrijfsrisico's' gerekend wordt dat er tegenwoordig wekelijks megastallen met tienduizenden dieren volkomen uitbranden. Te erg voor woorden!

 • no-profile-image

  frank willemsen

  Te gek voor woorden dat in deze tijd moderne stallen nog steeds niet standaard van brandvrije of brandwerende of vlamdovende materialen worden gemaakt. En dat nog steeds niet ieder dierenonderkomen met sprinklers is uitgerust. "Nou ja, het gaat uiteindelijk toch maar om dieren" heb ik zo'n sectorkneus eens op tv horen zeggen! Dat zegt genoeg!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Even voor de goede orde: het gaat hier dus nu over de brand in Leunen en niet over die in Ell.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Zojuist heb ik wat info ontvangen over de brand in een gecompartimenteerde megakippenstal te Leunen in december 2009. In die stal werd op dat moment naar het schijnt onderzoek gedaan door studenten van de WUR en was het centrale afzuigsysteem uitgeschakeld. Daardoor werd de rook niet weggezogen en dat is er kennelijk de oorzaak van dat er zeer veel dieren door rookvergiftiging zijn omgekomen. Deze informatie komt niet 'uit de eerste hand', maar geeft in ieder geval wat meer zicht op de gebeurtenissen dan hetgeen erover in de media verschenen is. Compartimenteringen en afzuiginstallaties zijn alleen functioneel zolang ze operationeel blijven. Anders houdt alles op!

 • no-profile-image

  verbaasde

  Hof,Gedeeltelijk werkt dit systeem al:
  Verzekeringmaatschappijen verplichten veehouders om een alarmsysteem te hebben voor uitval van stroom of ventilatie en het hebben van een deugdelijke noodstroomvoorziening.
  In de praktijk loopt zo iemand altijd met een pieper op zak.Dit zou eventueel gekoppeld kunnen worden aan de brandweermeldkamer
  Overigens kunnen ventilatiesystemen niet uitgezet worden,zie mijn reactie 21.07
  Voor details: Vraag het eens aan een pluimveehouder,die kan het je feilloos uitleggen(Ik ben maar een melkveehouder)

 • no-profile-image

  verbaasde

  Keutelboer, Ik denk dat je gelijk hebt qua aantallen branden en dieren vroeger.
  Maar dat lost het probleem niet op.
  Met mijn sprinklerverhaal bedoelde ik dat met een goede sprinklerinstallatie onmiddelijk na het uitbreken van een brand de installatie begint te werken met als gevolg:Het in de kiem smoren van een beginnende brand=geen giftige gassen,een temperatuur die laag blijft en een brandweer die altijd minstens een kwartier onderweg is is nu eerder op tijd omdat het vuur zich minder snel kan ontwikkelen.
  Als deze sprinklerinstallatie gekoppeld is aan het verplichte en hopelijk goed werkende alarmsysteem van betreffend bedrijf zij we volgens mij een heel stuk op de goede weg.

 • no-profile-image

  koert

  Ik vind het wel gek dat er in een stal op een productiebedrijf zomaar studenten rondlopen. Hoe zit dat met de bedrijfsveiligheid? Ik meen dan niet enkel brand maar ook ziektekiemen? Kan alleman zomaar die stal in en uitlopen?

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Spotvogel Maas en Waal Afzuig systeem . Wat bedoelt u daarmee . iK NEEM AAN VENTILATIE . Als je lucht of gassen en dus rook afzuigt , dan komt daar verselucht voor terug . Want geen een stal is lucht dicht . Want de dieren hebben steets verse lucht nodig . Dit afhankelijk van gewicht ,aantal dieren en temperatuur buiten en in de stal . Dit is meestal allemaal computer gestuurt . Gaat men rook afzuigen komt daar voor verse lucht terug . Dit betekent dat vuur zuurstof extra krijgt en dus nog harder gaat branden . Zou men de stal op dat moment lucht dicht maken , zou er onderdruk onstaan . Het is de vraag of dit kan en of de rook dan afgezogen kan worden . Een ding is dan zeker dat de dieren dan dood gaan , dus stikken .

 • no-profile-image

  ?

  Herkauwer houd jij eens op te zeuren hier, man man je hebt zeker geen leven.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het valt me op dat mensen het liefst praten over zaken die buiten hun area vallen. Ik lees niets over het levend verbranden van de processierups vanwege wat jeuk bij de burger. Of over levend gekookte kreeften als delicatesse. Het verjagen van ganzen op weilanden is een doodzonde, maar het wegvangen van deze beesten in de steden krijgt alom goedkeuring. En dat vanwege een poepje op de kleding of de heilige koe. Ook wespen en vliegen zijn vervelende beesten als je op een terras zit, de aanpak hiervan heeft ieders instemming. Rattenplagen in bewoond gebied wordt bestreden, maar als ze slootkanten ondergraven ligt het verhaal ineens weer anders. Verontwaardiging over dierhouderij is de hype, maar kreperende dieren bij faunabeheerders in wordt onder de noemer natuur geschaart, en telt door deze definitie gek genoeg niet mee in de emotionele beleving. Deze opsomming van feiten kun je zo lang maken als je wil. Jammer genoeg ziet men wel de spaander in andermans ogen, maar niet de balk in eigen ogen. Kortom, ik wens iedereen veel wijsheid toe met het maken van (emotionele) keuze's in het komende jaar, en nog de beste wensen en een goede (geestelijke) gezondheid voor 2010.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Verbaasde Lezer, ik nuanceer graag en weet natuurlijk ook wel dat bluswater in de meeste agrarische gebieden wordt betrokken uit brandputten, maar ik wil ook graag discussies op gang brengen en dan moeten zaken vaak wat zwart-wit gesteld worden. Zo ook die mest: elders staat er een artikel over de chauffeur die met veel te veel kippenmest bij Bremen werd betrapt en ik attendeer ook graag op die verhandelbaarheid van dierlijke uitwerpselen. Omdat kennelijk niet iedereen erbij stilstaat dat ook stront een agri-exportartikel is. Daarom ga ik er elders op deze pagina dus wél op in (onder: chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland). Beetje vies verhaal naast oliebol en appelflap. Such is life! Fijne nieuwjaardag en al het goede voor 2010.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Beste herkauwer,iets zwart-wit stellen is iets anders als ongefundeerd liegen of onwaarheden vertellen.Hier heb ik je al eerder naar gevraagd maar ik krijg nooit antwoord.
  Mest is ook helemaal geen vies verhaal,
  er heeft nog nooit iemand met z,n vingers aangezeten.
  Wees ook maar blij dat er mest geexporteerd wordt,als dit er niet was werd daar kunstmest gebruikt.
  En elders op deze pagina???
  Onder chauffeur met teveel kippemest in Duitsland??
  Nu met als speudoniem spotvogel??, Onder hoeveel namen schrijf je nog meer?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Koetje Boe, het gaat over tamme boerenganzen. Die worden door Hofganzen/Ganzenbescherming Nederland (<>) weggevangen en ondergebracht in Akka's Ganzenparadijs. Iedereen die een koppel tamme ganzen wil onderbrengen kan daar dus terecht.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Hans en Keutelboer, nu komen we inderdaad bij de kern van de brandhaard. Ik maakte het zelf ooit mee dat de bliksem insloeg op de leidingen in de nok van een varkensstal vol fokzeugen met biggen. In een mum van tijd stond die hele stal in lichterlaaie en ik bespaar de details maar denk daar nog vaak aan terug. Dat was toen wel een ruilverkavelingsboerderij maar we praten over 1972 en er lag een zolder vol strobalen boven die varkens. Dat was dus een écht hellevuur! Ik neem aan dat zulke stallen er tegenwoordig bijna niet meer zijn en kijk er van op dat desondanks de nok van stallen nog altijd zo brandgevaarlijk is. Het moet toch mogelijk zijn om daarin brandpreventieve materialen te verwerken en zoals Hans al opmerkt een zuurstofafvangsysteem te ontwikkelen. Dat moet toch te doen zijn en mag best wat kosten, want er kan erg veel ellende door worden voorkomen. Om te beginnen zouden alle brandgevaarlijke leidingen in onbrandbare, kortsluitingvrije behuizingen moeten liggen zou ik denken. Het is voor techneuten natuurlijk wel leuk om allerhande stalinrichtingssystemen te bedenken en te ontwikkelen, maar ik ben bang dat daarbij weer alleen maar aan het gemak en niet aan de veiligheid is gedacht.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Goede discussie nu.
  Ik wil helaas wat kanttekeningen plaatsen,Leidingwerk is niet het probleem:el.kabels zijn brandvertragend,waterleidingen zullen een vuur niet aanwakkeren dus daar ligt het probleem niet.
  Zuurstof wegnemen in welke vorm dan ook kan niet in ruimtes waar dieren leven (lijkt me logisch)
  Brandschermen klinken leuk maar zijn veel te gecompliceerd en werken niet.
  Tevens ontwikkelen we een (nieuw) probleem,(biologische)strostallen waarmee we weer op het niveau zitten van herkauwers ervaringen.
  Mijns inziens is voor zulke stallen toch weer de oplossing:sprinklers(relatief simpel,zeer snel en het koelt de dieren zodat ze veel minder gauw brandwonden oplopen.
  Voor de "gangbare"stallen lijkt me de oplossing dat de materialen in vooral het dak (bijna) ontbrandbaar zijn of zelfs vlamdovend.
  Dus stalen spanten,stalen gordingen en onbrandbare dakisolatie/sandwichplaten.
  De giftige gassen die nu vrijkomen zijn te danken aan het zeer veel gebruikte en brandbare Dupanel.
  Mijn verzekeringsmaatschapppij heeft al in 1992 in de voorwaarden gesteld dat alleen nog brandwerende isolatie mag worden gebruikt.

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Verbaasde lezer, dit kon je toch al heel lang weten? Let op de zinsbouw en de gebruikte vocabulaire die niet zoveel mensen gebruiken. Maar wat maakt het uit wie er achter een bericht zit, het gaat tenslotte om de inhoud van een bericht.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Precies beste Kritische Lezer, de Verbaasde Lezer moet er maar het forum 'De haas heeft het moeilijk' op nabladeren waarin ik, naar ik me stellig meen te herinneren, hém hierover waarheidsgetrouw heb ingelicht. Je hebt volkomen gelijk: het gaat om de inhoudelijke en feitelijke juistheid en deugdelijkheid van berichtgeving en niet om de wijze waarop deze omderwille van presentatievorm gebracht wordt. Spotvogels hebben heel veel noten op hun zang, maar het liedje is altijd vloeiend en klinkt nooit vals. Herkauwers kauwen hér en gaan daarmee bij wijze van spreken nét zolang door totdat er slechts mest rest. Dat wordt dan uitgepoept en kan als meststof gebruikt worden. Men krijgt vieze vingers wanneer men de handvormige kolenschop als mestvork gebruikt, maar het is niet correct dat meer of minder gecomposteerde uitwerpselen coute que coute béter zijn dan kunstmest. Want door kunstmest worden geen bacteriële of virale ziektekiemen verspreid. Leuk toch, hoe enige variatie binnen een forum boeiend feitenmateriaal aan het licht kan brengen?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Pit ze Kritisch lezer. Ik steek nog een lawinepijl af om Verbaasde Lezer bij de les te houden. Het is tenslotte nieuwjaar en er kan nog tot 2011 gepit worden. Crisis? What crisis?

 • no-profile-image

  koetje

  Het herplaatsen van een gans lijkt mij ongeveer hetzelfde als het levend begraven van een mol.

 • no-profile-image

  Hans

  Deze discussie wordt steeds zinvoller (voor mij). Een sprenkler installatie werkt dus onvoldoende effectief om de dood van vele dieren te voorkomen. De brand doet zich meestal in de nok van het dak voor waardoor de dieren stikken. Ik begreep dat er apparaten voor de industrie in de handel zijn die bij vuur direct in werking treden en dan de zuurstof rond de vuurhaard wegnemen waardoor de brand snel is geblust. Een paar van die apparaten boven in de nok geplaatst en het leed is misschien een beetje verholpen. Ik ken niemand die ervaring heeft met die apparaten. Is er mogelijk een rookscherm te bedenken dat uitklapt net boven de dieren waardoor ze niet stikken bij brand? Is dat misschien een prijsvraag waard, door de Provincie ingesteld, voor industrieel ontwerpers? Deze "uitvinders"en ontwerpers richten zich nu vaak op binnenhuis-ontwerpen. Waarom niet hun kunde ingezet voor het heil van "het welbevinden van mens en dier op het platteland"? Misschien is daar zelfs EU-subsidie voor te verkrijgen. Het hoeft misschien helemaal niet (te) duur te zijn. Ik zie plots allerlei mogelijkheden om te beproeven. Zolang het leed van dieren er mee tegen gegaan wordt is het de moeite waard.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Die sprinklers noemde ik ook al Verbaasde Lezer maar volgens Keutelboer werkt dat niet. En je hebt natuurlijk alle gelijk dat zuurstof wegzuigen in een stal waar dieren leven erg problematisch is. Verstikking door rook of stikken door zuurstofgebrek komt voor dier en boer op hetzelfde eindresultaat uit: een stal vol dooie kadavers! Inderdaad zouden er in een stal standaard alleen maar onbrandbare of brandremmende materialen gebruikt moeten worden. Dat lijkt voor de hand te liggen maar is dat dus kennelijk nog altijd niet. Misschien zouden sprinklers in combinatie met krachtige rookafzuigers in het dak in geval van brand ervoor kunnen zorgen dat de schade beperkt blijft tot materieel ongerief en de dieren niet door verstikking of rookvergiftiging omkomen? Boeiend en razend belangrijk onderwerp voor deze eerste nieuwjaarsdagen! Het is mooi winterweer dus ik ga nu even een luchtje scheppen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Herkauwer, jij bent nog erger dan spotvogel in het wegwuiven van feiten. Wat een onzin kun jij verkopen zeg, "niemand dicteert een boer tot op de laatste centimeter zijn land te bewerken". Dit soort opmerkingen geeft precies aan waar de schoen wringt. Ik heb het volste recht mijn eigendom te kunnen beheren zonder dat ik gevaarlijke situaties of schade door toedoen van derden hoef te accepteren. Voor de volledigheid; dit is verankerd in de europese grondwet. Tja, en die arme spotvogel. Ik had al zo'n vermoeden dat er iets mis was met zijn inschattingvermogen. Onderkoeld, verkouden en lamlendig? Ik zal de helpende hand bieden; maak een flesje donker bier warm, enkele lepeltjes suiker erbij, warm opdrinken en onder de wol. Gped voor hem en het (water)milieu.

 • no-profile-image

  koos jansen

  Jullie moeten niet zo afdwalen steeds. Het werd juist hartstikke interessant en het is ook erg bellangrijk dat die stallen beter tegen brand worden beveiligd. Waarom is dat trouwens niet allang gebeurd. Zo moeilijks is het toch nie om brandveilig materiaal te gebruiken? Heeft zeker weer met besparing op kosten te maken?

 • no-profile-image

  keutelboer

  Onbrandbaar is bijna geen een stof ,ik zou er geen kunnen noemen . Elke stof heeft een onbrandingstemperatuur .Dit is de laagste temperatuur waar bij deze stof gaat branden . En de stof dus verandert .Men kan dus met matrialen proberen te werken die een heel hoge ontbrandingstemperatuur hebben . Dit noemt men dan brand vertagende werking . Maar eenmaal aan het branden verbranden deze stoffen ook .Vroeger met hooi en stro in de bedrijven branden het veel vaker dan nu . Maar toen waren de aantallen per keer kleiner . Maar op jaar basis waarschijnlijk net zoveel dieren als nu . Vergelijk het met vliegtuigen . Die werden en worden steets groter . Het aantal ongelukken wordt minder . Maar per ongeval meer slachtoffers .En hier is men net als in de landbouw ook constant op zoek naar betere martrialen en veiligheidsmiddelen .

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dank je Meklveehouder, maar ik nam een beker hete geitenmelk met bruine basterdsuiker. Zangvogels mogen namelijk geen alcohol gebruiken! Dat er geen dijken doorbreken door Muskusrattengraverij komt niet door de bestrijding van die dieren,maar door het simpele feit dat zij helemaal niet in droge dijken graven, maar wél in natte slootkanten. Daar hebben boeren en waterschappen last van, maar dat is iets heel anders dan veiligheid en landsbelang! Verbaasde Lezer, zo'n proef zou dus mooi in de Hedwigepolder genomen kunnen worden. Dan blijft die tenminste ook voor altijd droog! Ik antwoord nu dus maar even namens Herkauwer want die nam gister mijn honneurs waar nadat ik bij het redden van zes bejaarden zélf door het ijs zakte. Op ondergelopen land, dus niet diep. Maar wél nat. Dat heb je met water hé! Laten we ons nu dus maar weer serieus gaan bezig houden met de brandveiligheid in stallen.

 • no-profile-image

  Hof

  Om inbraak te voorkomen kan je aangesloten worden op een centrale. Beveiligers komen dan kijken wat er aan de hand is. Technisch moet het dan mogelijk zijn dat afzuigsystemen etc. bij veehouders verplicht worden aangesloten op een systeem bij bijv. de brandweer. Dat er een lampje gaat branden in de centrale wanneer het systeem uitvalt of is uitgezet. Dan kan de brandweer dit bedrijf bellen of ter plekke gaan kijken. De bedrijven waarbij het systeem verdacht vaak uitvalt kunnen dan op een lijst worden gezet voor een algeheel controlerend bezoek door de brandweer. Wanneer verzekeringsbedrijven dit als eis stellen en kortingen geven op premie brandverzekering aan bedrijven waarbij de installatie zelden uitstaat (behalve bij onderhoud) dan is handhaving toch niet zo moeilijk meer? Het zal de naam van de hele sector goed doen wanneer er aantoonbaar zorg wordt verleend door de veehouderijen, alsook brand- en verzekeringen.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Herkauwer, Juist die MDV (Maatlat Duurzame Veehouderij) is een regeling die dit soort eisen aan stallen stelt.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Inderdaad verbaasde lezer. Ik maakte blikseminslag in de nok van een fokzeugenstal mee. Bliksem sloeg op de electroleidingen en meteen stond alles in lichterlaaie! Die aanrijtijd van de brandweer is natuurlijk een probleem. Twintig minuten is zelfs nog kort denk ik. Dus wellicht veel te winnen door adequate sprinklersystemen met eigen voeding? En Keutelboer, je hebt het over varkens maar er zijn ook stallen met kippen, kalkoenen, kalveren en geiten. Althans nu nog want als het aan Verburg ligt dan zijn die laatsten straks allemaal geruimd. Weer een hele zorg minder!

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Lidewij Beek en Donk . Alles is te verzekeren . Als een boer zijn dieren heeft verzekert dan moet hij aan bepaalde voorwaarden voldoen op gebied van brandveiligheid hoe meer hij doet hoe minder premie hij hoeft te betalen . Als hij afbrand zal de verzekering proberen zo weinig mogelijk te betalen . Dus ze zullen proberen de oorzaak te vinden . Als deze door nalatigheid of brandstichting is onstaan zal de veroorzaker aansprakelijk gesteld worden . Dus als boer zelf brand aansteekt loopt hij groot risico niets vergoed te krijgen . En tevens is dit een misdaad , dus strafbaar . Brand of andere rampen grijpen bij boeren net zo hart in als bij andere mensen . Dit zeker als er mensen of dieren bij betrokken zijn . Er zijn altijd uitzonderingen onder elk soort mensen .En dan alle lul verhalen over boeren die een hoop geld beuren en maar raak doen . Je stal zal maar afbranden en de verzekering betaalt niet alles of niets uit ,omdat ze het niet vetrouwen .Het zal je huis maar wezen .Als we met zun alle wat meer voor de voedsel produkten wilden betalen ,konden we ook zeggen zo en zo willen we hebben dat het gefokt , gemest of gehouden wordt . Maar zo lang dat we alles zo goed koop mogelijk willen hebben , zal het ook voor die lage prijs geproduceert moeten worden . En denk aan de dikke winsten die tussen handel en supermakten pakken . Als men de kosten en de opbrengsten in de keten eerlijk zou verdelen hoefden de boeren ook zoveel dieren niet te houden. En hadden een beter inkomen als nu . Maar dan ook geen goed koper voedsel van grote mega bedrijven importeren . Als er dan volgens velen van u misstanden zijn, zijn we er allemaal mede verantwoordelijk voor . Allemaal die aan de boer direkt of indirekt verdienen en allemaal die zijn produkten kopen en of eten .

 • no-profile-image

  Hans

  Sorry, maar ik reageer niet alleen op deze brand, maar op de vele branden dit jaar waarbij vele dieren omkwamen. Daarbij ging het toch vooral om dorpen en gemeenten met in meerderheid een CDA burgemeesters of heb ik niet alle branden meegenomen in mijn vluchtige analyse? Ik zal voor de zekerheid mijn huiswerk nog eens doen en nog meer gegevens erbij zoeken. Erg blijft het voor de omgekomen dieren. Fijn die reacties, zo houden we elkaar scherp.

 • no-profile-image

  Geen

  Het is zeer erg dat er zoveel dieren verbranden . Ik vraag mij af of dat het iets te maken heeft met bedrijfs grote . Als het alleen maar heel grote bedrijven zijn die afbranden moet je er vraagtekens bij hebben . Dan de blus voorziening , hoe is dat in de stad geregelt .Daar zitten ook een hoop mensen op elkaar gepakt in flats . Als daar echt eits gebeurt dan kan men ook niet vlugten . Dus verbrand men ook of stikt van de rook .

 • no-profile-image

  Hans

  Het is lastig om aan meer informatie te komen. Met nog een paar mensen zijn we bijv. begonnen met het bellen van de brandweer in gemeenten waar een stalbrand heeft plaatsgevonden. De bedoeling was om de vraag te stellen of ze na de bouw van de stal een controle hebben uitgevoerd mbt de brandveiligheid en hoe ze omgaan met IT-systemen. Helaas is het wachten op antwoord tot na de jaarwisseling (en hebben we de zoektocht hierop even gestaakt). Op basis van de antwoorden van de brandweer vragen we door; hoe het kan dat er toch brand is uitgebroken. Daarbij kijken we verder naar de politieke kleur van de gemeente en de burgemeester. We willen nu echt weten hoe het zit al zullen we niet binnen een maand op alle vragen een antwoord krijgen. Misschien gaan we nog verder en vragen naar het type IT-systeem en de tijd die mensen kregen om er vertrouwd mee te raken. Zo is een ergenis plotseling de aanleiding voor een wat serieuzer onderzoek geworden waar we zo langzamerhand steeds meer zin in krijgen om flink de tanden in te zetten.

 • no-profile-image

  Haantje

  Marga Jansen,
  Gij kent het spreekwoord, het belletje wel ergens horen rinkelen en niet weten waar.
  Graag even wat beter informeren voor gij gaat kakelen, als kip zonder kop.

 • no-profile-image

  zwalker

  Ell, Hunsel en Ittervoort zijn inderdaad al zes jaar geleden door LNV genoemd als mogelijke mainport. Spotvogel heeft weer gelijk! En Wipstaartje, clever van jou. Hoe kan die Kip uit Kipstad zoiets weten? Dat geeft te denken. Nou ja, het is ver van mijn bed. Maar als ik daar woonde dan ging ik hoed en rand bij elkaar zoeken. Sure!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  In het hoogste gebouw ter wereld, in Dubai, is vanwege de beperkte ontsnappingsmogelijkheid expliciet aandacht geschonken aan verstikkingsgevaar bij brand. Hier heeft men naar me bijstaat voor de bewoners de oplossing gezocht in brandvrije compartimenten, en het terugdringen van de rook (in de gangen) door inschakelen van externe en extra ventilatoren. Misschien de moeite waard om deze optie te bestuderen.

 • no-profile-image

  Hof

  Verbaasde lezer, bedankt voor de correctie en de tip. Wat zijn er al veel regels. De reacties zijn zo, terug lezend, wel een behoorlijke eye-opener. Hoe komt dan het centrale afzuigsysteem in Leunen uitgeschakeld? Gaat het om snel defect rakende apparatuur? Toch een kwestie van techniek die verbetert moet worden? Zijn de aanrijtijden voor de brandweer in de praktijk veel langer dan waar in de vergunningen rekening mee wordt gehouden? Komt het omdat de branden te laat worden ontdekt? Speelt het mee dat er te weinig mensen in de directe buurt wonen om een beginnende brand direct zelf al te blussen? Zijn sprenklers verplicht en in alle situaties? Een paar van de vragen waarop ik een antwoord zal proberen te vinden. Het is zo triest dat er zoveel dieren sterven. Dat er al voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden is, hoe gek ook, toch een vorm van troost. Al die mensen die serieus over dit gebeuren nadenken en reageren ook.

 • no-profile-image

  spotvogel

  De rook kan dan wel weg Wipstaartje, maar er komt dan wel zoveel verse lucht bij de brandhaard dat de fik al gauw niet meer te beheersen zal zijn. Het zal volgens mij toch gezocht moeten worden in een combinatie van brandvrije of brandremmende bouwmaterialen, sprinklers en een bliksemsnel en waterdicht alarmsysteem. En natuurlijk moeten de dieren bij calamiteiten zoals brand zo snel mogelijk uit de stal gedreven kunnen worden. Ik dernk dat dat vaak ook niet zo is.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Melkveehouder, jij bent best wel érg zeg en ik antwoord nu dus namens Spotvogel, die bij het schaatsen vanmiddag te water is geraakt. Zoals je mogelijk weet is een insecteneter geen zwemvogel. Hij ligt nu dus met zijn venijnig spitse snaveltje aan de beademing in het Sanadome hier in Nimwegen. Want in het CWZ hadden ze geen recoverkamer voor avicuriosa! Jij bent goed fout bezig man. Heftig hoor. Beetje jeuk omzeilen en heikel in brand gestoken....dat slaat toch immers nergens op. Laten wij onze overtrokken emoties dus maar eens richten op het op zijn kant liggen met een trekker. Niemand dicteert de boer immers dat hij tot op de laatste centimeter zijn percelen moet kunnen berijden. Met wat verstand van zaken, ogen open en vooral ZORG voor de eigen slootkanten (en eventueel gesnorkeld achter het stuur) is zulk een ongemak bést te voorkomen. Maar ja: het is natuurlijk wel tof als de waterschapsplichtige ingelande een peperduur doch volstrekt onnut moordenaar (hét rattenvanger)onderhoudt! Bekijk het van de geciviliseerde kant en ook dit probleem ziet er gans anders uit! Wijs mij één dijk aan die ooit door muskusratondergraving bezweken is en ik trakteer je komend vorjaar aan de Leeuwense Waalbandijk op een dijk van een ijsje. Dat smelt namelijk vanzelf weg! En beste man: Spotvogel heeft gezegd dat hij niet één KRITISCHE NATUURBESCHERMER kent die het een is met het wanbeleid van SBB, NM en de Landschappen. Laat ons svp de discussie wel graag zuiver houden. Ja?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Lidewij, dagge bedankt zei da witte ge waor. Wat een schoon antwoord heeft Keutelboer aan jou gestuurd. Ik hoop dat hij het hele nieuwe jaar zulke klare drollen blijft draaien! Beste Keutelboer, begrijp ik goed uit jouw verhaal dat het eigenlijk de schuld is van de consument, de tussenhandel én de toeleveranciers dat er beknibbeld wordt op de brandveiligheid van stallen? Omdat ik in dit nieuwe jaar nog niets consumeerde kan ik je dus oprecht zeggen dat ik in 2010 nog nooit zo zout heb gegeten. Man, houd toch eens op om strijk en zet bij elk onderwerp de schuld bij anderen neer te leggen. Als jullie 'zelfstandige ondenemers' je zo ergeren aan de hoge winsten die tussenhandel en supermarkten "pakken", doe daar dan iets aan. Zorg als producent dat je de prijs krijgt die nodig (fatsoenlijk) is en laat dat gesneer naar de consument achterwege. Neem als ondernemer eindelijk eens jouw eigen verantwoordelijkheid en schuif niet alles af op anderen. Heel weinig boeren wonen zélf in de stal dus inderdaad: het zal je 'huis' maar wezen dat afbrand. Met alle meeverzekerde inwoners erbij! Moderne stallen zijn van alle gemakken voorzien en er hangen ingenieuze voedersystemen die automatisch bediend kunnen worden. Maar een sprinklerinstallatie om brand in de kiem te smoren kan er kennelijk niet vanaf. En eigen putten met bluswater ook niet. Want in die putten kan immers ook verhandelbare drijfmest worden opgeslagen. Ik wil op deze eerste dag niet gaan doordrammen, maar het gaat niet alleen om inkomen en omzet, maar ook om levende dieren. Het is al erg genoeg dat velen van hen na hun bedrijfsmatige dood op de barbecue belanden! Ik wens je dan ook een verlicht 2010.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Allemaal een goed en gezond 2010 toegewenst!
  Herkauwer, iets nuanceren graag:Er zijn kamervragen gesteld (doorCDA ers notabene) over de marges van de groothandel en detailhandel en de NMA is gevraagd onderzoek te doen maar wat denk je, er komt niet eens een fatsoenlijk antwoord.Is dit een soort van consumentenbescherming?
  Met brandputten worden geen kelders bedoeld maar geboorde bronnen(capaciteit minimaal 40 m3/uur) een kelder is niet relevant, hoe groot moet je die maken om genoeg water te hebben voor een grote brand?
  Je verhaal over verhandelbare mest is niet eens de moeite om op in te gaan.
  Je sprinkler verhaal is WEL relevant!
  Overigens verbranden de meeste dieren niet zozeer maar stikken door giftige gassen(niet dat dat iets verandert aan de ramp van brand hoor)

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Herkauwer en Waarheidsvinder . in een vrije markt bepaalt niet de boer de prijs maar vraag en aanbod wereld wijd . Als hij zelf voor een betere prijs kon zorgen was dat allang gebeurt . En de grens sluiten voor buitenlandse produkten mag niet Dus Nederland allen kan niets . Een stal moet ook aan brand veiligheid voldoen , anders geen bouw verguning .Een sprenkel imstalatie in een stal werkt niet . Een stal brand meestal boven bij dak en isolatie matriaal . En dan stikken de dieren van de rook . Bij nat spuiten van dieren zouden deze ook stikken van de fijne damp die ontstaat . Verder in een geboorde of gepulste waterput kun je geen mest opslaan . Er zlln er maar weinig die een waterput hebben waar water in is opgeslagen . Dus dat verhaal van mest opslaan lijkt nergens op .De meeste hebben een geboorde of gepulste water, brand put.

 • no-profile-image

  Hans

  Sprinklers, in combinatie met rookafzuigers en brandwerend materiaal zijn dus elementen die moeten worden opgenomen in de bouwvoorschriften van stallen. Ik zal binnenkort een brief hierover schrijven aan LNV en wat andere organisaties.Moet lukken. Er zal wel veel tijd overheen gaan voor er iets wordt bereikt. Zodra meer mensen dit steunen gaat het balletje vanzelf rollen. 2010 is een prachtig jaar om hiermee aan de slag te gaan.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Melkveehouder, ook een goed en gezond (geestelijk en lichamelijk) 2010 toegewenst. Zoals u weet hou ik niet van slijmen, maar uw reactie van 1/1- 13:58 uur. is mij uit het hart gegrepen. Duidelijk, begrijpelijk, verstandig en realistisch!!!... Compliment. Verder allemaal de beste wensen voor 2010 toegewenst, bovendien wens ik de pluimveeboer heel veel sterkte toe!!!... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Herkauwer, misschien is er nog nooit een dijk bezweken OMDAT waterkonijnen zo fel bestreden worden.
  Misschien een ideetje om ergens een polder als proefgebied aan te wijzen?
  Groot hek er omheen tegen migratie,
  5 jaar of langer geen waterkonijnen bestrijden en eventuele schade aan land of vee ruimhartig vergoeden.
  Na deze periode evalueren en dan zijn we ook van deze discussie af.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dank je wel verbaasde lezer. Ik kende die afkorting en het begrip niet. Dacht zelf in de richting van een Multi Digitaal Verlanglijstje. Vandaar mijn reactie op die bonuspuntjes!

 • no-profile-image

  verbaasde

  Klopt spotvogel,Brand gaat zo snel dat ook een veehouder zelf of iemand anders die op het bedrijf is vaak al niets meer kan doen.We hebben het in deze discussie eigenlijk over de eerste 1 tot 3 minuten na het uitbreken van een brandDaarom is de brandweer of de veehouder in mijn opinie niet bij machte om dieren te redden,ze komen daarvoor domweg te laat hoezeer ze ook hun best doen. Een sprinklersysteem moet gewoon aangesloten worden op het openbare waternet wat mij betreft,Daar staat eigenlijk altijd druk op.
  Dan ben je ook niet afhankelijk van een eigen voeding van de boer die in dit soort gevallen misschien zonder stroom zit.
  Keutelboer: met onbrandbaar bedoel ik brandvertragende materialen.
  En misschien zijn er zelfs wel vlamdovende materialen.Als zelfs (kerst) versieringen met brandvertragers kunnen/moeten worden behandeld moet dit toch ook mogelijk zijn met stalisolatie.
  Want stalisolatie is meestal de veroorzaker van rook en gas waardoor de dieren stikken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Keutelboer, ik heb in mijn bijdrage alleen willen aangeven hoe de brandveiligheid in het hoogste gebouw ter wereld geregeld is. Ik weet wel dat er compartimenten in een varkensstal zitten. Maar het ging me in mijn bijdrage alleen om de rook en de verstikking hierdoor. In het door mij genoemde gebouw blazen ze bij brand lucht naar binnen om zo de rook terug te dringen en de bewoners veilig kunnen vluchten in het brandvrije compartiment in het gebouw. Of dit ook een optie is voor stallen weet ik zo niet, dat is een vraagstuk voor deskundigen op dit gebied.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Misschien een ideetje om ook wat bonuspuntjes voor brandveiligheid in de MDV zetten? Dan pakt je de grote stallen en de boeren van de toekomst.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Is er nog iemand die een zinvolle bijdrage aan dit forum kan leveren? Er is al heel veel belangrijks ter sprake gekomen maar alle goede ideeën zijn en blijven natuurlijk welkom. Want het is van het grootste belang dat er in 2010 minder stallen in brand raken en dieren een vreselijke dood sterven dan in het afgelopen jaar.

 • no-profile-image

  Hof

  In Genderen stemde het college van b&w in met de bouw van mega varkensstallen waarbij het bluswater notabene was gesitueerd op het erf van de buurman (1 burgemeester en 3 wethouders waarvan de burgemeester en 1 wethouder van het CDA zijn. Oplettende buurtbewoners gingen in verweer en hebben uiteindelijk na lange strijd gewonnen. Niet lang daarna brak in die buurt brand uit in een nieuwe, pas gebouwde moderne stal (zonder dode dieren), maar weer wel net na aflevering van de bouw.

  Dat bluswater verplicht is volgens de wet zegt wat weinig wanneer in de praktijk blijkt dat niet of nauwelijks wordt bekeken waar ze geplaatst worden en of het wel bereikbaar is voor de brandweer. In dit geval had de brandweer al haar goedkeuring gegeven en niet gezien dat het bluswater op het erf van de buurman gesitueerd was. Volgens mij wordt er niet tot nauwelijks gekeken naar de veiligheid van de dieren. Dat kan en moet veel beter.

 • no-profile-image

  dirk

  Het is wel toevallig dat er dit jaar zoveel branden in zowel de varkens,kalver en pluimveesector zijn.Het meest opvallend vindt ik dat het meestal bijna nieuwe zeer grote stallen zijn!Zouden er lieden in den lande zijn die er baadt bij hebben dat dit gebeurt????Zo ja uit welke hoek dan??Het frapante is dat er op geen enkele plek de oorzaak duidelijk is hoe de brand is ontstaan!Anders zou er wel breed uitgemeten worden hoe dit in de toekomst te voorkomen!

 • no-profile-image

  Hof

  Hoe het komt dat er steeds juist bij nieuwe bio-industrie bedrijven brand uitbreekt? Dat komt omdat er een brandweer is om de veiligheid van het bedrijf op brand te controleren (maar die dat helaas vaak onder gezag van een CDA burgemeester dat onvoldoende doen?)en ook wordt het getoetst op bouwtechnische zaken. Het controleren op de IT installatie-veiligheid ontbreekt geheel binnen de bouw-en milieuvergunning. Ambtenaren gaan er maar vanuit dat het wel goed zit daarmee omdat ze er niet de benodigde kennis voor in huis hebben en er geen raad mee weten. Juist het gevoelige IT-systeem vraagt om een grondige test en simulatie. In de praktijk wordt maar gewoon begonnen en kan door andere variabelen dan vooraf was aangenomen er brand ontstaan en dat gebeurd dan ook volop in de praktijk. Het CDA trekt natuurlijk weer geen lessen daaruit en ook het LTO niet. Daarom moeten we zelf eisen dat het toetsen van een IT-systeem in stallen vooraf wordt gebeurd en wordt gemonitord binnen de milieu en/of bouwvergunning en stellen we daar een onafhankelijke organisatie voor verantwoordelijk (dus niet T&O). Dat is dan een begin. Ik zal in ieder geval de landelijke dierenbescherming vragen hieraan aandacht te schenken en ook de PvdD zal ik hierom vragen. Het is in het belang van iedereen, dus waarom zolang gewacht? Wie volgt?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Dit is het AGD Gerard, niet de Boerderij. En de discussie was prima dus ga jij maar weer Geitenbreien op de Rendierklippen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hans uit Brabant, ben je al wat wijzer geworden over die branden? Je hebt gelijk dat het wel erg verdacht is dat er in een zo korte tijd zoveel grote stallen met dieren en al afgebrand zijn. Maar het is een beangstigende gedachte dat dat volgens vooropgezet plan zou verlopen. Al kijk ik zoetjesaan bijna nergens meer van op. Veel succes met je huiswerk en ik ben reuze benieuwd.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hans jij bent supergoed bezig en ook de informatie van heer Hof is erg waardevol. Daar in Veen (waar de burgemeester morgenavond rekening houdt met ongeregeldheden en daarvoor alvast extra politie heeft geregeld) zit er dus misschien wel een partijpolitiek CDA-luchtje aan die bluswaterzaak. Zulke vuurtjes lijken me nou leuk om warm te houden! Beste heer Hof, er wordt tegenwoordig bij de vergunningverlening, financiering, bouw en verzekering van megastallen "gewoon" van uit gegaan dat bij brand het hele inventaris (dus inclusief alle dieren) verloren gaat. Dat stond afgelopen voorjaar of zomer in de krant! Als een ondernemer dus in de penarie zit......!
  Karin, wat een spooky verhaal over die onbewoonde boerderij in Brummen. Vreselijk evengoed voor die dieren. Maakt niet uit hoeveel het er waren, want ieder dier dat er levend verbrand is er eentje teveel. Maar inderdaad: in deze tijd van het jaar kunnen ook kwajongens met vuurwerk brand veroorzaken. Voorzichtig zijn dus met die vreselijke rotzooi en allemaal een heel fijne jaarwisseling.

 • no-profile-image

  kip

  Jammer voor dit bedrijf vooroplopen met huisvesting en dan zoveel pech hebben

 • no-profile-image

  herkauwer

  Oké Verbaasde Lezer. Hans uit Brabant zou nog het een en ander navragen en dat komt dan misschien nog. Verder moeten we hier dus maar een punt achter zetten. Dank aan iedereen voor de goede en vruchtbare discussie. Ik ga dit uitprinten en er een mooi document van maken.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Nee,Herkauwer/spotvogel,Volgens mij zijn alle goede ideeen wel behandeld.
  Ik kan zo niets meer bedenken.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Correctie: Ell ligt langs de A2.

 • no-profile-image

  Hans

  Is het niet ons aller plicht om uit te zoeken hoe het kan dat er zoveel branden zijn waarbij dieren omkomen. De minister (het CDA) heeft het compartimenteren van de ruimten opgerekt. Daardoor verbranden alle dieren omdat de brand niet beperkt blijft tot 1 compartiment. Zo doet het CDA van alles om het" industrieproduct" (en "industrieafval" na verbranding) te bevorderen voor het heil van "de economie en de eurootjes". Dat het om levende wezens gaat vinden ze alleen een lastig bijproduct. Het CDA is puur satanisch bezig naar dieren en wij mopperen alleen. Ik ook. Er moet toch meer mogelijk zijn (binnen de wet) om deze gekte een halt toe te roepen? Niet meer op het CDA stemmen, lidmaatschap opzeggen van LTO en mogelijk ook de Rabobank, het steunen van goede organisaties en het herhaald lokaal aanspreken van de politiek mbt bouw-en bestemmingsplannen, het uiten van onze pijn door kunst, muziek etc. en daramee de straat opgaan? Wat kunnen we doen. Dit kan zo niet doorgaan. Moeten we ook dierenartsen sterker wijzen op hun verantwoordelijkheid? Moeten we de brandweer vragen niet meer mee te werken en bij alle voorgelegde bouwtekeningen zonder deugdelijke compartimenten de verantwoordelijkheid terug te verwijzen naar het CDA? Niet 1 keer, maar dag in dag uit weer totdat dieren weer worden gezien als dier? Of moeten we met elkaar alles doen en herhaald en elkaar daarbij steunen? Moeten we nieuwe, niet besmette vakbonden opzetten zodat LTO niet langer het monopoly bezit samen met het CDA? De weg van de lange adem, maar zeker nodig.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Herkauwer,
  Jouw insinuerende opmerkingen gaan dezelfde perken te buiten,Ik blijf me afvragen wat een CDA burgemeester met verschrikkelijke stalbranden te maken heeft.
  Een bouwvergunning wordt volgens landelijk vastgestelde regels afgegeven en daar kunnen geen 100 CDA burgemeesters iets aan veranderen
  Misschien een ideetje om eens kritisch naar de regels te kijken?
  Hier MOET er een brandput aangelegd worden binnen 40 meter van elke stal.
  Dit geeft echter geen garantie dat er geen dieren omkomen bij een eventuele brand.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Helemaal mee eens Verbaasde Lezer. Het blussysteem moet inderdaad los van het bedrijfsmatige net kunnen functioneren om risico van stroomstoringen te spreiden en te minimaliseren. Brand gaat inderdaad vaak heel snel denk ik. In het geval dat ik zelf meemaakte kwestie van paar minuten hooguit voordat alles in brand stond. Daar was geen redden meer aan, maar moderne stallen horen, zoals Keutelboer zegt, zoveel mogelijk met onbrandbare of brandvertragende materialen gebouwd te worden. Daar kan dan nét het stukje winst in zitten dat erg veel dierenlevens kan redden.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Wat ik nog veel vreemder vind is dat het afzuigsysteem was uitgeschakeld. Had dat gewerkt dan zou de rook meteen zijn afgevoerd. Nou ja, kennelijk ook weer iets om van te leren voor de volgende keer.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Keutelboer, mijn informant sprak van 'het centrale afzuigsysteem'. Ik neem aan dat daarmee de stalventilatie werd bedoeld. Het is inderdaad logisch dat naarmate er rook (en lucht) wordt afgevoerd door het systeem, er verse lucht toestroomt. En daardoor zal vuur natuurlijk worden aangewakkerd. Daarom heb ik eerder in dit forum al de mogelijkheid van sprinklers genoemd. Aannemende dat het vuur boven in de stal ontstaat (wat kennelijk meestal het geval is) en de vuile lucht met de rook ook bovenin de stal door het systeem wordt afgevoerd, dan lijkt het logisch dat door de sprinklers de rook ook bovenin de stal gehouden zou kunnen worden, terwijl intussen de brand door het sprinklerwater gedoofd wordt. Het hangt dan van de afzuig/ventilatiecapaciteit, de omvang van de brandhaard en de tijdsduur af of en hoeveel dieren er door verstikking het leven zullen laten. Of zie ik dat verkeerd?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beslist Melkveehouder, ik loop ook al een hele tijd in die richting te denken. Er zou bijvoorbeeld een rolzeil van onbrandbaar materiaal tussen dak en stalvloer (waar zich de dieren bevinden) kunnen worden gemonteerd dat bij brandalarm automatisch een verticale compartimentering teweeg brengt. Dat maakt een sprinklersysteem ook minder bezwaarlijk voor de dieren want die blijven dan droog. Als zware afzuigers de rook wegwerken en er is een direct meldingssysteem naar de brandweer dan zou wellicht erg veel te winnen zijn.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Daar ben ik weer,Aangedragen oplossingen klinken goed maar werken niet in de praktijk denk ik(te gecompliceerd)Volgens mij denken we veel te moeilijk,Onbrandbare materialen moeten uitgangspunt zijn bij stalbouw.
  Als er in het dak(waar de meeste branden beginnen)niks brandbaars te vinden is,is al een heel groot deel van het probleem opgelost.En juist sprinklers zijn in dit verband simpel en doeltreffend: 1. ze blussen of remmen een beginnende brand 2.Ze houden de temp.laag 3.Ze koelen de dieren(een dier vindt het helemaal niet erg om nat te worden)4. Het geeft de brandweer de tijd om in actie te komen.
  Op het platteland is de aanrijtijd van de brandweer toch al gauw 20 minuten.
  Branden ontstaan nogal eens door blikseminslag,daarbij komt zoveel spanning vrij dat geavanceerde (electronische)systemen gegarandeerd crashen
  Ik kan uit eigen ervaring spreken,Bij een blikseminslag in de nok vlogen alle stopcontacten van de muur en was zelfs de telefoonkabel IN de muur totaal geroosterd

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Goed idee Piet. Voor bonuspuntjes loopt immers iedere boer warm!

 • no-profile-image

  lidewij

  Is dat werkelijk zo Herkouwer? Worden verbrande dieren gewoon als inventaris beschouwd en vergoed? En zijn daarom brandveiligheidmaategelen ondergeschikt aan het winstbejag? Die bioboeren beginnen me steeds verder de strot uit te hangen zeg. Maar voor u een fijne jaarwisseling.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Weliswaar geen megastal maar nu zijn er in Brummen weer koeien verbrand. Het gaat maar door! Al de vierde stal die deze maand is afgebrand. Het lijkt er op dat Hans gelijk heeft.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad Hans: een PvdA burgemeester en verder in de raad één VVD-er, één PVDA-er, 6 CDA-ers en maar liefst 17 'dorpslijsters', die in het algemeen ook het CDA-liedje van buiten kennen. Boeiende voliére daar in het Leudal. Maar ik vind dat eigenlijk niet zo relevant. Veel interessanter is hetgeen Spotvogel opmerkt over de plannen voor een agri-mainport in de gemeente Leudal. En Happy Boerke, ik vind jouw insinuerende aantijgingen alle perken van fatsoen te buiten gaan. Daar zou inderdaad door de overheid tegen opgetreden moeten worden.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  ik hoorde in de media dat de oorzaak onbekend was. ik denk dat ik het wel weet. gewoon aangestoken door een medewerker van lnv want die probeert op alle mogelijke manieren de boeren in nederland de nek om te draaien.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Zeg Kip, wat ben jij voor een kloothommel? Vijftigduizend dieren levend verbrand en jij zeikt over 'pech hebben' en 'voorop lopen in huisvesting'! Hoe weet jij eigenlijk om welk bedrijf het gaat, want dat staat er helemaal niet bij!

 • no-profile-image

  Gerard

  Wat een geleuter iedere keer. Boerderij redactie kunnen jullie hier niet wat aan doen? Zodat het een beetje serieus blijft.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Mark ,Gelijk heb je:handhaving is zeer belangrijk maar helaas is er in de politiek de keuze gemaakt om handhaving laag op de prioriteitenlijst te plaatsen,En als er al eens een keer een poging gedaan wordt is er altijd wel weer een politicus te vinden die bang is dat dan ergens privacie geschonden wordt.
  Overigens wat zijn luchtfilters? (je bedoeld zeker luchtwassers)
  Voor alle duidelijkheid:Ventilatoren verversen de lucht en luchtwassers halen ammoniak,geur en fijnstof uit de stallucht
  Ventilatoren mogen NOOIT uitgezet worden want dan zullen de dieren sterven
  En wat de PvdD betreft: Ik ben bang dat ze helaas te veel krediet bij de boeren verspeeld hebben om ooit nog serieus als gesprekspartner/belangenbehartiger genomen te worden.
  Dit spijt me oprecht.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Jammer dat de brandwachten in dit forum ingeslapen lijken te zijn. Er werd juist zo goed gezocht naar oplossingen om zulke barbeques in de toekomst te voorkomen. Ik zat zelf te denken aan beweegbare dakdelen zoals in kassen. Dan kan de rook naar boven weg en hoeven er geen dieren te stikken.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste heer Hof, ik begreep uit de info die ik kreeg dat studenten van de WUR in die stal te Leunen bezig waren met onderzoek. Of zij daarbij de centrale afzuiginstallatie hadden uitgeschakeld kan ik niet zeggen en evenmin heb ik vernomen op welke wijze de brand ontstaan is. De stal was gecompartimenteerd maar verder is mij daarover niets bekend. Het is natuurlijk zoals door Mark, Verbaasde Lezer en uzelf wordt opgemerkt: ventilatoren of afzuiginstallaties mogen nooit worden uitgezet een handhaving (toezicht op naleving en op functioneren van voorgeschreven systemen) is cruciaal en het zou zeker zinvol zijn om een meldingssysteem tussen stal en brandweer te realiseren. In deze hightech tijd moet dat vrij eenvoudig mogelijk zijn.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Herkauwer zeurt helemaal niet. Hij zegt precies waar het op staat. Maar de waarheid zal ook in 2010 wel weer doodgezwegen moeten worden van het CDA.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Melkveehouder, je mag dan door Piet Slingerland bewierrookt worden, ik vind dat jij er minstens zovér naast zit te kletsen als de mensen die jij kortzichtigheid en onkunde verwijt. Om te beginnen zijn het echt niet alleen burgers die 'een beetje jeuk' krijgen van Processierupsen en zijn er naar mijn weten nog geen hele bossen of lanen in de hens gestoken om die diertjes te doden. Of heb ik ergens een publiek inferno gemist? Met jouw opmerking over de kreeften generaliseer je weer niet te zuinig. alsof alléén burgers en geen boeren kreeften (of mosselen) eten. En alsof ieder mens het normaal vindt om zulke dieren levend te koken. Jij slaat de plank helemaal mis voor wat betreft 'hinderlijke' tamme ganzen in het openbaar groen van stad, dorp of buitengebied. Er zijn weliswaar nog een paar moordbrigades die zulke dieren wegvangen en vergassen, maar de landelijke tendens is dat verreweg de meeste groenbeheerders van gemeenten, receatieschappen, waterschappen e.d. zulke dieren laten wegvangen door mensen die de vogels overbrengen naar een opvang en ze van daaruit weer herplaatsen. Jij gooit het terechte (want i.v.m. volksgezondheid) bestrijden van de bruine rat ('rioolrat) op één hoop met de massale zinloze moordpartijen (door lieden die door de gemeenschap worden betaald) van het Waterkonijn (valselijk Muskusrat genoemd), die alleen maar wat graaft in slootkanten maar wordt afgeschilderd als een dijkenwroeter die de veiligheid van land en volk zou ondermijnen. Leugens! Want iedere boer moet zijn eigen slootkanten onderhouden en als dat zou gebeuren dan was er helemeel geen muskusrattenprobleem. Kwestie van zorgplicht! En wat die misstanden met verwaarloosde grazers bij SBB, NM en de Landschappen betreft. Ik ken niet één kritische dfierenbeschermer die het daarmee eens is. Ik kan deze opsomming van WARE FEITEN nog wel veel langer maken, maar ga jij eerst rustig jouw mestkar leegladen, dan komt het beseft wellicht vanzelf wel.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Spotvogel, je bent handig in het omzeilen van heikele zaken. Met het argument dat niet alleen burgers een beetje jeuk hebben probeer je handig te omzeilen dat overtrokken emoties waar ik aan refereer juist wel van deze groep afkomstig is. Of er lanen in brand zijn gestoken is niet relevant, wel of er rupsen zijn verbrand. De opmerking dat in bewoond gebied ganzen hinder veroorzaken en hierdoor wel verplaatst worden, probeer je te omzeilen door mijn opmerking maar de kopiëeren. En jouw opmerkingen over moordpartijen op de muskusrat slaat werkelijk nergens op. Je hebt nog nooit op een kant gelegen met een trekker. Zorgplicht van de boer? Wat een kulargument om verantwoording af te schuiven. En je opmerking dat geen enkele organisatie het eens is met de opmerking over verwaarloosde grazers is ronduit hilarisch. Had je soms gedacht dat ze zouden zeggen mea culpa? Maak jouw lijstje gerust langer, misschien reageer ik er nog op als het niet te gortig wordt.

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Zeker weten! En goed lullen is ook een vak! Ik ga mijn moede hoofd te ruste leggen. Slaap lekker en morgen gezond weer op.

 • no-profile-image

  koetje

  Ik heb even gekeken Wipstaartje en niks mis mee met deze actie.Wat mij betreft mogen zij hier ook wel even komen vangen want wij hebben hier nogal wat last van deze "tamme" ganzen.Allemaal uitgezet door gemakzuchtige burgers in een natuurgebied van SBB tijdens de ophokplicht van de vogelgriepcrisis.Je kent het wel:kofferbak open en leve de vrijheid.De boeren in de buurt zitten nu met de gevolgen:complete akkers worden kaalgevreten en een hoop stront blijft achter.

 • no-profile-image

  Mark

  Ja, het is belangrijk dat er wordt gehandhaafd. Bestuurders denken bij handhaving alleen nog aan het voorkomen en bestrijden van onrust op straat. Zelfs het leger zet verkenningsvliegtuigjes uit om de rust in een dorp te bewaren (boys met hun toys). De handhaving van de milieuvergunning etc. heeft helemaal geen prioriteit. Het CDA wil ondernemers niet lastig vallen met lastige bezoeken. Dat handhaving is middel is dat noodzakelijk is voor alle partijen wordt vergeten. Voor de mensen die de wetten naleven is het misschien hinderlijk. Zij zullen er even een irritatie over voelen en het verder goed snappen dat het nodig is. Dus waarom wordt daar zo weinig op ingezet. Ligt hier niet een rol voor de dierenbescherming en de PvdD? Moet de PvdD niet veel harder knokken voor de boer en voor zijn dieren door handhaving van dierenwelzijn prioriteit van hun beleid te maken? Al vaker hoorden we dat bijv. luchtfilters in megavarkenstallen vaak uitstaan. Wat zijn de sancties daarop? Het aankaarten bij de politiek heeft helaas weinig zin. Ze zijn ziende blind en horende doof. Is het een taak voor het LTO om haar leden hierop aan te spreken? Kunnen boeren elkaar hierop aanspreken? Het imago van de hele sector is toch immers in het geding?

Laad alle reacties (86)

Of registreer je om te kunnen reageren.