Home

Achtergrond

Brabant verdeeld over megastallen

De leefbaarheid van de burger tegenover de boterham van de boer. Dat was de tegenstelling die gisteravond in Eersel de boventoon voerde tijdens het eerste publieke debat over megastallen.

Ruim 250 boeren, burgers, lokale bestuurders, medici en milieu-activisten uit Brabant gingen met elkaar in discussie over de gevolgen die grote geconcentreerde veehouderijen hebben voor economie en gezondheid.

De belangrijkste toehoorders waren Provinciale Statenleden van Noord-Brabant die in het voorjaar discussiëren over het burgerinitiatief Megastallen Nee. Dat slaagde er deze zomer in om 33.000 handtekeningen in te zamelen tegen de komst van deze extra grote veehouderijen.

De meningsverschillen over uitstoot van ammoniak en fijnstof, het gebruik van antibiotica, leefbaarheid in de kleine dorpskernen en duurzame voedselproductie liepen hoog op. Ook was onder de aanwezigen veel onrust over de uitbraak van Q-koorts. Rapporten en cijfers werden veelvuldig aangehaald, maar leidden evenmin tot meer duidelijkheid. "De stellingen zijn betrokken, de verhoudingen verscherpt'', zo concludeerde een delegatielid van Provinciale Staten.

Eerder op de dag maakten de Statenleden een busrit door de Kempen. Ze lieten zich door lokale bestuurders bijpraten over de plattelandsvernieuwing in Noord-Brabant. Ook een afvaardiging van het burgerinitiatief was daarbij aanwezig. De actiegroep kwam daarmee terug op het besluit om deze week de werkbezoeken en publieke debatten te mijden. Die zouden volgens het burgerinitiatief geregisseerd en onvolledig zijn. Initiatiefnemer Sonja Borsboom van Megastallen Nee: ''We hebben van de provincie alsnog ruimte gekregen om tegenwicht te bieden aan de voorlichting over de reconstructie. Dat zijn mooie verhalen, maar ze kloppen niet.''

Vandaag zet de delegatie van de Provinciale Staten het werkbezoek voort in de Peel met aansluitend een avonddebat in Uden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.