Home

Achtergrond

Borgharen verdwijnt uit hoogwatermelding Maas

Rijkswaterstaat noemt Borgharen niet langer als ijkpunt voor hoogwaterstanden in de Maas. Het vijf kilometer stroomopwaarts gelegen St. Pieter wordt het nieuwe referentiepunt voor hoogwaterdreiging, maakt Rijkswaterstaat bekend.

Bij veel regenval en stijgend Maaswater hielden Nederlanders die in het stroomgebied van de Maas wonen tot nu toe de waterstanden bij Borgharen in de gaten. Als die boven de 44 meter boven NAP kwamen, moest rekening worden gehouden met hoogwater of overstromingen.

Maar de Maas wordt momenteel op verschillende plaatsen in Limburg verdiept en verbreed. Hierdoor is het peil bij het Maasdorpje Borgharen vlak bij Maastricht niet langer een goede graadmeter voor de waterstand verder stroomafwaarts, aldus Rijkswaterstaat. Daarom wordt het vijf kilometer stroomopwaarts gelegen meetpunt St. Pieter referentiepunt. Hier geldt een grens van 45.55 meter als indicatie voor hoogwater.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.