Home

Achtergrond 1 reactie

Boerendochters en jonge boerinnen verdienen ereplaats

De vele jonge zelfbewuste boerinnen in Nederland en boerendochters zoals Marlies en Hanneke uit Boer zoekt Vrouw verdienen een ereplaats, vindt Margreet van der Burg.

Laat hen een voorbeeld zijn voor andere vrouwen en een hoofdrol spelen in de beeldvorming. In Boer zoekt Vrouw zagen we naast boerenzoons ook boerendochters op het beeldscherm. Dit programma is populair. Het geeft een menselijk gezicht aan de landbouwsector, zonder poespas of hooggestemde ambities. Voor de continuering van het bedrijf is de selectie van een partner wel een serieuze zaak.

Marlies, Agnes en Hanneke sprongen bijzonder in het oog. Zij waren anders dan de vele 'paardenmeisjes' van uiteenlopende leeftijd. Meteen viel op dat zij van aanpakken wisten. Het gemak waarmee zij de nodige werkzaamheden deden, is niemand ontgaan. Agnes kwam over als een bekwame jonge boerin; Marlies en Hanneke speelden als het ware een thuiswedstrijd.

Aandacht voor het uiterlijk viel bij hen meer op dan bij de boeren. Een overall aan voor het werk, geen probleem, maar daarna meteen weer iets vlots, sportiefs. Dat paste perfect bij hun keuze voor een fris kapsel en bij de spreekwoordelijke buitenkleur op de wangen. Beetje verlegen, bescheiden en gespitst op reacties uit de omgeving, maar ook klaar voor een ad rem antwoord! Past dit bij het beeld dat jonge boerinnen en boerendochters zelf proberen te geven?

Ja en nee. Zeker vormt Zaai met 'boerenwichten' Irma en Ingrid een lachwekkend voorbeeld van de gangbare stereotypering. Daar proberen meiden van het platteland al jaar en dag van af te komen. Maar hoe kunnen zij zo cool lijken als 'de stadsmeisjes'? Moeten zij met ontbloot middel en onpraktische kleding in weer en wind naar school fietsen? En moeten zij stad en land af voor allerlei evenementen om erbij te horen?

Zeker laten deze meiden zich ook leiden door de aandacht van de jongens van hun leeftijd. Als zij zich in vlotheid, avontuur en gedrag met de stadse meiden kunnen meten, houden zij heel slim al hun opties open. Zij verkennen naast het leven van thuis ook volop dat daarbuiten. Dat durft menig opvolger en jonge boer zich niet te permitteren. Zij twijfelen als ze hun serieuze opdracht om het bedrijf voort te zetten in gevaar zouden brengen. Het openhouden van de dubbele optie van bedrijf of elders aan het werk is voor hen veel moeilijker. De meiden daarentegen combineren moeiteloos hun achtergrond met een stoere overall met een verfijnde vrouwelijkheid.

Zo zoeken vele meiden de uitdaging van de stad in dit spanningsveld op. De oproep om zich als boerendochters te laten fotograferen voor een kalender trok veel belangstelling. Daarvoor hoeven de meiden zich niet geheel bloot te geven. Desondanks poseren ze in een boeren-enscenering die meer aan erotiek doet denken dan aan de dagelijkse praktijk in het bedrijf! De eerste kalender kwam in 2007 uit onder de naam boerendochterkalender. Nu verschijnen vervolgkalenders als stoere-boerenmeiden-kalender, compleet met publiekscampagnes en -stemrondes. Nee, het Tiroler-gehalte valt mee, maar de knipoog naar het modellenwerk is duidelijk aanwezig. Het zijn meisjes die zich durven te tonen en een gezicht hebben, maar het modellenspel houdt ze tevens op afstand.

Vergelijk hen dan eens met de prachtige serie van Martine Kruider op haar site www.ikbenboerin.nl. Wat een mooie foto's en portretten van voornamelijk jonge boerinnen. In hun presentatie praten zij openhartig. Zij staan positief in het leven. Ze relativeren de stereotyperingen en tonen hun kracht door buitenstaanders in hun werk bij het bedrijf en hun levenswijzen betrekken. Daarnaast zijn ze trots op het samenwerken in het bedrijf. Ze zijn zeer bewust met levende planten en dieren aan het werk. Zij genieten van de omgeving die met de seizoenen wisselt. Met die positieve instelling maakt ieder zeer zelfbewuste keuzes in hoe ze bedrijf, gezin, eigen werk en een sociaal leven daarbuiten combineren.

Daar zou ik wel een kalender met wekelijks een portret van willen. De foto's geven meer dan een mooie blik op jonge vrouwen uit de landbouw. Door ons een blik in hun leven en gedachtewereld te gunnen, tonen ze hun gezicht met een eigen identiteit.

Hoe zelfbewust en sterk zij in het leven staan, bracht ook Yvonne Jaspers tot leven in Boer zoekt Vrouw. Daarom pleit ik voor een ereplaats voor zowel de vele jonge boerinnen op de website van Martine Kruider als voor boerin Agnes en boerendochters Marlies en Hanneke. Juist zij horen ook thuis in deze special over sterke vrouwen in de landbouwsector.

Margreet van der Burg is docent/onderzoeker agrarische geschiedenis en gender studies aan Wageningen Universiteit

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  fahmi

  hallo
  hoe gaat het met uw studie ?
  ik zou graag uw advies gaven .
  hoe kan ik werk vinden ?
  ik ben landbouw engineur en mijn specialiteit is (animal resourses ) .
  twee jaar geleden kwam ik naar nederland .
  hoogeochtend

Of registreer je om te kunnen reageren.