Home

Achtergrond 6 reacties

Boeren van koeien kan minder

Wetenschappers van de Wageningen Universiteit onderzoeken op de proefboerderij in Lelystad hoe ze de methaanuitstoot van boerende koeien kunnen terugdringen.

Koeien die hun voedsel staan te verteren, laten de hele dag door boeren en winden. Vooral de boeren veroorzaken een enorme methaanuitstoot, die een structurele bijdrage leveren aan het broeikaseffect. De onderzoekers kijken of een eenvoudige aanpassing in het voer de methaanuitstoot met 200.000 ton CO2 per jaar omlaag kan brengen.

Dierwetenschapper Ronald Zom denkt dat het helpt als boeren de snijmais, het wintervoer voor de koeien, iets langer op het land laten staan. Nu oogsten de boeren vanaf begin september, als de planten hooguit voor 35 procent uit droge stof bestaan. Volgens Zom eet het melkvee ook mais die wat verder is ingedroogd. "Drogere mais betekent meer zetmeel en minder vezels. Dus minder gasvorming in de pens en minder boeren'', aldus de onderzoeker melkveevoeding.

Op proefboerderij Waiboerhoeve experimenteren de wetenschappers nu met mais in verschillende stadia van rijpheid. Ze hopen uiterlijk in de zomer van 2010 te weten hoe droog de snijmais precies mag worden, want dat is op tijd voor het nieuwe oogstseizoen. "Ons onderzoek kan een nieuwe voedingsadvies opleveren voor zowel melk- als vleeskoeien in de hele wereld'', stelt Zom.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Meelmuisje zegt het kan

  Heb net mijn boer die een boer liet een klap voor zijn kop gegeven. "Ben je nou helemaal betoeterd, zometeen word je geruimd!!!!!"

 • no-profile-image

  dirk

  Jullie lezen het niet goed,er staat men wil minder boeren!!!Eindelijk het hoge woord is eruit!

 • no-profile-image

  aanjager der economie

  De VERZURING/BOSSTERFTE/nitraatrichtlijn/AMMONIAKUITSTOOT enzovoort het is aangepakt met :meststoffenwet,mestinjecteurs,lange afstandtransporten etcetera.
  Het enige wat gebleven is dat onze koeien nog boeren.
  En dat de uistoot van boeren hierdoor alleen maar versnelt ;net als de komst van ongewenste (in oostblokbewezen niet rendabele)megabedrijven

 • no-profile-image

  vroeger was niet alles beter

  Dat hele broeikaseffect slaat kant nog wal er wordt nu zelf beweerd door sommige wetenschappersdat het gewoon 1 grote sof is.
  Regeringen willen uitstoot verminderen en dus moet er maar van alles en nog wat verzonnen worden om het te verminderen.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  ja minder boeren door minder smakelijk voer en dus minder voeropname gevolgd door een lagere melkproduktie per koe waardoor er weer meer koeien gehouden moeten worden om het kwotum vol te melken die vervolgens ook weer boeren, konklusie resultaat 0,0

 • no-profile-image

  koetje

  Dan moeten ze niet ieder jaar een klimaattop houden anders is de winst zo weer verdwenen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.