Home

Achtergrond 5 reacties

Blauw bord waarschuwt voor Q-koorts

Tegelijk met de maatregelen tegen de Q-koorts die vandaag bekend werden, hebben de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Volksgezondheid) ook een nieuwe kaart vrijgegeven met adressen van de besmette bedrijven.

Om passanten erop attent te maken dat ze bij een besmet bedrijf zijn, komt bij de bedrijven aan de weg ook een blauw waarschuwingsbord te staan, meldde het ministerie van LNV.

Verburg hield lang de boot af als werd gevraagd of ze de besmette bedrijven bekend wilde maken. Zij wees herhaaldelijk op de privacy van de betrokken geiten- en schapenhouders. Maar na aandringen van de Tweede Kamer gaf ze toch toe. De woensdag gepresenteerde lijst is nauwkeuriger dan de vlekkenkaart die een week eerder uitkwam en waarop in grote lijnen te zien is in welk gebied zich een bedrijf met Q-koorts bevindt. De lijst is te vinden op de internetsite van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en wordt regelmatig geactualiseerd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  Hans, Je kan niet alle ziektes met elkaar vergelijken, Er zijn ziektes die overgaan naar de mens, dat was bv. bij MKZ niet het geval.

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  Die blauwe borden waren er net na de 2e wereldoorlog al. Toen werden ze ook al gebruikt bij bedrijven met mkz, mildvuur en Abortus Bang. Als klein jongetje ben ik dit regelmatig tegen gekomen. Toen werd er niet geruimd. Als je dit meemaakte werdt je gek van de dieren die aan het lijden waren en uit zich zelf dood moesten gaan. Voor een ieder die tegen humaan ruimen is, denk daar maar eens over na.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dat doet er niet toe Willem. Deze ziekte is al ruim 3 jaar geleden moedwillig verspreid in de geitensector omdat men het nodig achtte om ijskoud te gaan saneren. Daarom is er zo lang gewacht met handelend optreden en nu zijn ze zich rot geschrokken omdat er honderden mensen ziek zijn en er ook sterfgevallen zijn. En nu moeten de geiten en de geitenhouders geslachtofferd worden. Dat heeft niks met vroeger te maken. Het is het hedendaagse gerotzooi over de ruggen van mens en dier!

 • no-profile-image

  boekels boertje

  waar kennen we die blauwe borden toch van?????????????????
  Ik wens de geiten en schapenhouders veel sterkte toe. Varkenshouder boekel

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad Boekels Boertje, in 2003 stonden de hele Peel en Kempen vol met die blauwe borden vanwege (meestal verdenking van) Vogelgriep. Maar nu is het verwarrend, want het gaat niet om Blauwtong dus dat blauw slaat nergens op! Ik zou dus een gewoon wit bord met rode rand hebben genomen, met op het witte veld in vuurrood een grote letter Q ! Dat is pas duidelijk!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.