Home

Achtergrond

Blank 'schoon' nieuwe jaar in

Blank kalfsvlees luidt het jaar uit met een prijs boven de €4,50. Vraag en aanbod zijn prima in balans en er gebeurt dus weinig met de prijs. Blank noteert ongewijzigd: €4,56 per kg geslacht gewicht (zie grafiek). Dat is nog altijd €0,44 per kg meer dan vorig jaar.

Er zijn deze maand volop kalveren geslacht. Sterker nog: veel kalveren gingen zelfs al na 23 weken naar de slachterij. Gemiddeld gebeurt dit na 26 weken. Kalveren zijn de afgelopen twee maanden steeds sneller geslacht. Dit zegt iets over de vraag en de prijsstijging van blank in de afgelopen maanden.

Het betekent ook dat blank kalfsvlees na de feestdagen waarschijnlijk niet in een prijsdip komt. Mesters kunnen hun dieren rustig een paar weken langer laten staan. Blank gaat, kortom, ‘schoon’ het nieuwe jaar in. Ondanks een terugvallende vraag gaan de prijzen niet omlaag.

De rosés boven 8 maanden noteren ook ongewijzigd: €2,67 per kg geslacht gewicht. Dit is €0,09 meer dan vorig jaar. Maar deze rosés kunnen volgend jaar duurder worden. Per 1 januari 2010 verdwijnt namelijk de kalverpremie. Deze en ook vorige maand zijn veel rosés geslacht om nog wat extra geld te beuren. In januari kan dit niet meer en dan gaat het aanbod zeker zakken.

De jonge rosés (tot 8 maanden) zitten al een tijdje in wat rustiger vaarwater. Deze rosés noteren €3,25 per kg geslacht gewicht. Net als bij blank kalfsvlees zal ook hier de prijs voorlopig redelijk gelijk blijven.

prognose:

blank en jonge rosés stabiel, oude rosés in 2010 iets duurder

Of registreer je om te kunnen reageren.