Home

Achtergrond

Biologisch voer biggen moeilijk te realiseren

Het is moeilijk om een volledig biologisch biggenvoer te realiseren, zelfs als daarvoor grondstoffen uit het buitenland worden gehaald.

Dat concludeert de afdeling Livestock Research van Wageningen UR, voorheen de Animal Sciences Group. In 2012 moeten biologische varkens volgens EU-wetgeving voer krijgen dat van 100 procent biologische grondstoffen is gemaakt. Het blijkt echter lastig om voldoende biologische geteelde grondstoffen te vinden die ook betaalbaar zijn. Het gaat dan vooral om geschikte eiwitbronnen voor biggen.

Op dit moment wordt in biologische biggenvoeders vaak aardappeleiwit gebruikt, maar dat is niet biologisch geteeld. Grondstoffen als erwten, lupine of weipoeder zijn een alternatief voor zeugen en vleesvarkens, maar voor biggen niet geschikt. In Nederland is daardoor geen goed biologisch alternatief. WUR-onderzoekers keken daarom over de grens, maar ook in het buitenland zijn weinig geschikte eiwitbronnen. Om biologisch voer te kunnen samenstellen is het bovendien erg belangrijk dat biologische en gangbare reststromen van bijvoorbeeld aardappels goed gescheiden zijn.

De onderzoekers denken een 100 procent biologisch voer mogelijk te kunnen realiseren met een combinatie van raapzaad- en zonnebloemconcentraat met erwten en bonen. Op dit moment onderzoekt de WUR of biggen dit goed kunnen verteren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.