Home

Achtergrond 1 reactie

Bio-ethanol redt Franse bietentelers

De Franse bietentelers hebben een buitengewoon goed jaar achter de rug. De opbrengsten hebben met 94 ton per hectare opnieuw de records van voorgaande jaren verbroken.

Het nieuwe opbrengstrecord is, denkt de organisatie van bietentelers CGB, niet alleen te danken aan genetisch betere gewassen maar ook aan de gunstige gevolgen van de klimaatverandering.

En hoewel al die bieten te veel zijn voor de Europese suikermarkt vormt de toenemende vraag uit de bio-ethanol de reddende engel. Dat stelt Eric Lainé, voorzitter van de telersorganisatie Confédération des planteurs de betterave in een interview met de agrarische website Pleinchamp. "Net als andere agrarische sectoren ontsnappen we ook bij de bieten niet aan de daling van de inkomsten. Ondanks het historisch hoge rendement, zijn de opbrengsten niet voldoende om de sterk gestegen kosten volledig te dekken."

Toch ziet het plaatje er dankzij de hervorming van het EU-suikerbeleid beter uit dan voorheen. In de eerste plaats is er voor de overgebleven quotum-suiker tot 2015 een gegarandeerde minimumprijs. "Dat biedt ons stabiliteit", denkt Lainé. Aan de andere kant is er echter te veel niet-quota suiker. Frankrijk komt hier uit op 800.000 van de 2,2 miljoen in de EU geproduceerde tonnen, terwijl de EU maar voor 1,35 miljoen ton export voorziet. "Omdat de prijs op de wereldmarkt hoger ligt dan onze productiekosten, hebben wij aangedrongen op het opheffen van die exportplafonds. Op die manier zouden we kunnen profiteren van de hoge suikerprijzen.

In Frankrijk is nu 40 procent van alle bieten niet-quota, terwijl dat voor de hervorming nog een kwart was. "Alcohol en ethanol zijn daarvoor nu de voornaamste toepassingen geworden. Gelukkig hebben we fors geïnvesteerd in deze sectoren. Dat stelt ons nu in staat om het Franse bietenpotentieel veilig te stellen, hoewel het aantal afzetgebieden sterk is verminderd. Dankzij de ethanol en in mindere mate de chemische- en alcoholindustrie blijven we 30 tot 31 miljoen ton bieten telen, net als voor de hervorming."

Eén reactie

  • no-profile-image

    heilige

    Gelukkig moet onze heilige koe kostte wat kost blijven. Veel landen laten hun heilige koe rijden op jawel amai dus SUIKER. Mijn nieuwe heilige koe wordt eene mercedes.

Of registreer je om te kunnen reageren.