Home

Achtergrond

Bijzondere Romeinse muntschat in Limburg

Nabij de Vlootbeek in Montfort (Midden-Limburg) is bij archeologisch onderzoek in opdracht van het waterschap Roer en Overmaas een bijzondere muntschat gevonden.

Archeologen noemen de kans heel groot dat het gaat om de tweede muntschat uit de Bataafse opstand, die ooit in Nederland is gevonden.

De schat bevat 65 zilveren en 6 gouden munten. De oudste munt is van 122 jaar voor Christus. Op de jongste munten staat keizer Vitellius (69 jaar na Christus) afgebeeld. Het grootste deel van de schat is gezuiverd en op basis daarvan gaat archeoloog Jan Roymans ervan uit dat de schat tijdens de Bataafse opstand rond het jaar 69 is begraven, vermoedelijk door een handelaar die zijn vermogen wilde beschermen.

Op de munten staan verder de hoofden van Caesar, Brutus en de keizers Augustus, Claudius en Nero. In waarde is de schat vergelijkbaar met een jaarsalaris van een legionair uit die tijd.

Eerder werd een vergelijkbare vondst uit de Bataafse opstand gedaan onder een officierswoning aan het Domplein in Utrecht.

Het waterschap hoopt dat de munten in de regio worden tentoongesteld en uiteindelijk in het Limburgs Museum in Venlo belanden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.