Home

Achtergrond 4 reacties

Biggensterfte in Nederland moet flink naar beneden

De biggensterfte in de gangbare varkenshouderij moet de komende tien jaar met 15 tot 20 procent omlaag.

De biologische varkenshouderij stelt zich een daling met 30 tot 40 procent ten doel.

Dat staat in het plan van aanpak ter verlaging van de biggensterfte van de Stuurgroep bigvitaliteit, waarin vrijwel de hele varkensketen is vertegenwoordigd. Verburg steunt het plan, schrijft ze aan de Kamer. De stuurgroep is opgericht naar aanleiding van commotie, deze zomer, over de hoge biggensterfte. De discussie was aangezwengeld door Varkens in Nood.

Overigens heeft Nederland, op Ierland na, het laagste sterftepercentage tot spenen in de hele EU: gemiddeld 12,8 procent. De percentages per bedrijf lopen uiteen van 8 tot 17,2 procent. Vooral grote bedrijven scoren goed als het gaat om lage biggensterfte.
Verburg beveelt aan ook te kijken naar de oorzaken van de lage sterfte op sommige bedrijven. Daarnaast wil de stuurgroep de maatschappelijke zorgen over de varkenshouderij analyseren. Richting de vermeerderaars wil de sector een voorlichtingscampagne opzetten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kees

  Wij worden door vele mensen afgeleid om onze hootdtaak "het verzorgen van dieren "goed uit te kunnen voeren. Dit zijn vele ondeskundigen die van alles eisen en zelf niks kunnen. Zeg maar de gehele bureaucratie. Stop ermee en laat deze mensen gewoon aan het werk.

 • no-profile-image

  Sportman

  De biggenvitaliteit moet omhoog!! Daar moet men altijd aan blijven werken! De eisen aan goede voeding is van groot belang. Een varken heeft recht op goede voeding. Voor het milieu moet het steeds scherper. En vaak te ver door geslagen, het dient het varken en het milieu niet. Stallen moeten goed zijn, voor het varken en de portemonee, dus betaalbaar en praktisch. Een goed managment is van zeer groot belang. Zwakke biggen horen niet verder te leven, hier moet afscheid van genomen worden. Waar nodig de varkens enten tegen bepaalde ziekten is noodzakelijk. Het is een zaak van kennis opbouwen in de sector te samen met deskundigen om tot een hoog niveau in de sector te komen! Dit is al bij veel varkenshouders, daar kunnen zeer veel mensen veel van leren wat goed en gezond leven betreft. Begin zelf maar is met gezond leven in plaats van schoppen tegen de dierhouders!

 • no-profile-image

  anton

  Er is geen boer gebaat bij hoge sterfte en gezien de cijfers in Europa mogen we helemaal niet klagen. Wat is rieel? In Nederland is de babysterfte hoog in vergelijking met andere westerse landen en dat is pas schandalig!

 • no-profile-image

  Rob van Helmond

  Beste Varkenshouders,
  We willen allemaal hetzelfde; met optimaal management en tijdsindeling zoveel mogelijk gezonde biggen afleveren per zeug. Ik leg bewust de nadruk op gezonde biggen. Want tegenwoordig besteedt men teveeel zorg aan het redden van het ondereind van de toom; de zwakke(re) biggen, met de nodige kunstgrepen. Terwijl we toch allemaal weten dat we liever de gezonde biggen later in het mesthok willen zien. Echter, de helft van de uitval wordt veroorzaakt door doodliggen en dat zijn vaak de mooiste biggen! Ga dit op uw bedrijf maar eens na! Investeer daarom in een goed doordacht kraamhok. Denk daarbij ook eens goed na over het type kraamhokvloer waarin men investeerd. Het bovenstaande in acht nemende is goedkoop altijd duurkoop!

Of registreer je om te kunnen reageren.