Home

Achtergrond 3 reacties

Biggenprotest onder de Eiffeltoren

Franse varkenshouders hebben gisteren een tiental jonge biggen los laten rondlopen onder de Eiffeltoren.

Ze protesteerden daarmee tegen de lage prijzen voor varkensvlees en de volgens hen veel te hoge marges die de supermarkten daarop maken. Op plakkaten werd ook duidelijk gemaakt dat president Sarkozy nu eindelijk eens de daad bij het woord moet voegen en met alle beloofde steun voor de boeren moet komen.

De actie was georganiseerd door de Fédération nationale porcine die stelt "dat de Franse varkenshouders tot de slechtst betaalde in Europa behoren".

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rob Tettero

  Marktwerking meer is het niet.

  Een aanbodmarkt met een homogeen product heeft geen sturing in de markt. Ook al wordt de prijs hoger/beter, de zwakkere bedrijven zullen daarna weer omvallen. Door een goede prijs zal er weer geïnvesteerd worden waarna het aanbod stijgt en de prijs weer zal gaan dalen.

  In elke homogene productie branche werkt het net zo. Een productielimiet kan werken, mits dit overal zo geregeld is of in samenwerking met import heffingen. Anders zal dit helaas nooit werken.

 • no-profile-image

  gert

  Boeren hebben geen marktmacht meer ,die is door de NMA naar de supermarkten toegespeeld,de boeren staan met lege handen.de handel vindt nu plaats op een ongelijk speelveld ,waarbij nu alleen de supers mogen scoren

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  marktmacht is niet het probleem, het probleem is dat het 9 maanden duurt voordat ons product gereed is. ik bedoel dan van zaad tot karbonaad... snel de productie bijsturen als de vraag tegenzit en snel bijsturen als de vraag toeneemt zit er niet in!. Andere sectoren kunnen hier wel goed op inspelen en maken daar ook gebruik van en hebben dus marktmacht. Producten waar ook lang aan gewerkt moet worden worden heel vaak onder contract gemaakt. Voor het bouwen van een huis een bouwcontract, Voor het doen van een langdurig onderzoek een onderzoekscontract etc.. en waarom? die partijen willen niet het risico lopen dat er na 9 maanden hard werken niets verdient is. Waarom wij als varkenshouders zo trots zijn op onze aanbodmarkt zie ik nog steeds niet in, zeker niet met producten waarvoor 9 maanden nodig is om gereed te komen. Goede afspraken met afnemers voor minimaal de kostprijs per varken daar moeten we naar toe. natuurlijk zijn er bedrijven die vrij willen blijven zitten.. deze krijgen uiteindelijk de taak om de tekorten te vullen en de varkens die over zijn voor niets weg te doen = dit betekent dus grote schommelingen in de vrije markt prijs en die moet je op kunnen vangen. Een andere oplossing is b.v. 60% van de productie per ondernemer onder afspraak/contract en de overige 40% vrij. Als die overige 40% niet veel opbrengt brengen ondernemers de productie veel eerder terug... wat ons weer marktmacht geeft! Ik weer zeker dat VION 30% van het vlees GOED kan verkopen, 40% voor de kostprijs en voor die overige 30% is het maar afwachten wat de wereldmarkt doet.

Of registreer je om te kunnen reageren.